Aanbesteding brandweerportofoons toegeschreven op één leverancier?

Brandweermannen moeten mogelijk langer rondlopen met verouderde en slechte communicatieapparatuur. Vier grote portofoonleveranciers spannen namelijk een kort geding aan en eisen dat de aanbesteding van ruim 10.000 nieuwe brandweerportofoons wordt stilgelegd. Portofoonfabrikanten- en leveranciers beschuldigen de brandweer van een oneerlijke aanbestedingsprocedure.

Brandweermannen moeten mogelijk langer rondlopen met verouderde en slechte communicatieapparatuur. Vier grote portofoonleveranciers spannen namelijk een kort geding aan en eisen dat de aanbesteding van ruim 10.000 nieuwe brandweerportofoons wordt stilgelegd. Portofoonfabrikanten- en leveranciers beschuldigen de brandweer van een oneerlijke aanbestedingsprocedure.

Volgens Kenwood, Sepura, AEG en Abiom is de aanbesteding volledig toegeschreven op 1 fabrikant: Motorola. Alle eisen zouden zodanig zijn opgesteld dat alléén Motorola hieraan zou kunnen voldoen. Een eis in het aanbestedingsdocument schrijft voor dat het om digitale portofoons moet gaan. Alleen Motorola kan digitale portofoons leveren.

Volgens de advocaat van de eisers zijn analoge portofoons minstens zo veilig. Landsadvocaat Ria Fahner beweert echter dat digitale brandweerportofoons het beste scoren bij testen. Commandant van Brandweer Midden- en West-Brabant gaf eerder al aan dat hij geen voorkeur voor een merk of product zou hebben maar dat hij alleen de beste uitrusting voor zijn mensen wenst.

De portofoons zijn bedoeld voor 15 van de 25 Nederlandse Veiligheidsregio’s en zijn goed voor een bedrag van zo’n 16 miljoen euro.

De rechter doet op 23 mei uitspraak in het kort geding.

Bron: Gelderlander.nl

UPDATE 27 mei 2014

Op 23 mei heeft de voorzieningenrechter in Breda bepaald dat de aanbesteding van nieuwe portofoons gedeeltelijk moet worden gestaakt. Volgens de rechter zijn de eisen die de Veiligheidsregio stelt aan de zogenoemde Digitale Mobiele Radio (DMR) portofoons te specifiek toegesneden op apparatuur van het merk Motorola. De Veiligheidsregio heeft de andere fabrikanten te weinig tijd gegeven om apparaten te ontwikkelen die ook aan de gestelde eisen voldoen. Als de Veiligheidsregio alsnog een opdracht wil geven voor de DMR-portofoons, moet er een nieuwe aanbestedingsprocedure worden opgestart.

De aanbesteding van de TETRA C2000-mobilofoons en portofoons mag wel worden voortgezet. De brandweer heeft van de huidige mobilofoons geen noodvoorraad of reserves en in het geval van de portofoons hadden de eisers hun bezwaren te laat ingediend.

Bron: BNDeStem.nl

×

Op deze pagina