Alles kan

Mary Poppins zingt: ‘Alles kan als jij het laat gebeuren’. Hoewel Mary Poppins dit heel positief bedoelt, roept het bij mij als inkoper andere associaties op. Je kunt een prima selectietraject hebben doorlopen, en vervolgens een geweldig contract hebben afgesloten, maar…

Mary Poppins zingt: ‘Alles kan als jij het laat gebeuren’. Hoewel Mary Poppins dit heel positief bedoelt, roept het bij mij als inkoper andere associaties op. Je kunt een prima selectietraject hebben doorlopen, en vervolgens een geweldig contract hebben afgesloten, maar dan begint het pas. Als je er daarna niet bovenop zit met een goed contract- en leveranciersmanagement, kan inderdaad alles als jij het laat gebeuren.

Een paar voorbeelden uit de MarCom wereld. Een bureaurelatie waarin het ‘not done’ is om over uurtarieven te praten, laat staan over de combinatie van uurtarieven maal gebruikte uren, versus de geleverde prestatie (‘We hebben het hier over strategische dienstverlening, niet over commodities’). Of een bureaurelatie waarin het niet gepast is om campagnes vooraf te testen (‘Je moet er wél samen in geloven’), terwijl genoegzaam bekend is, dat voor het effect van een campagne de inhoud van de boodschap vele malen belangrijker is dan het gekozen kanaal of de frequentie van uitzending. En dat het vooraf testen een fractie kost van de totale kosten van creatie, productie en inkoop van media ruimte. Of een bureau dat altijd alle begrotingen krijgt goedgekeurd, en vervolgens ook de gefactureerde overschrijdingen krijgt betaald. Alles kan als jij het laat gebeuren. En zéker als je je er niet van bewust bent.

×

Op deze pagina