Annuska Does, Senior Inkoopadviseur

Na 20 jaar leer ik nog steeds iedere dag

Ze is trots op de ontwikkeling van Emeritor en leert naar haar eigen zeggen zelf nog iedere dag. Annuska Does – van der Holst werkt al twintig jaar als inkoopadviseur bij Emeritor en wat haar betreft is het einde nog lang niet in zicht. Annuska: ‘Ik hou van de diversiteit van mijn werk. Ik vind het leuk om telkens weer een nieuw project op te pakken bij verschillende klanten, om samen te werken met verschillende mensen en om op inkoopgebied iets achter te laten waar zij verder mee kunnen.’

Tientallen opdrachten uitgevoerd bij evenzoveel bedrijven

Annuska DoesAnnuska kwam in 1999 als een van de eerste medewerkers in dienst bij Emeritor. Daarvoor zette ze haar eerste schreden op het inkooppad bij een importeur van elektrische goederen en bij Unisys. Sindsdien heeft ze tientallen opdrachten uitgevoerd bij evenzoveel bedrijven: van het uitvoeren van inkoopanalyses en het inrichten van inkoopafdelingen tot het (re)organiseren van inkoopprocessen en het uitvoeren van inkoopprojecten. Annuska: ‘Als ik op een Nederlandse snelweg rijd, rijd ik bijna altijd langs bedrijven waar ik een project gedaan heb. Juist die diversiteit spreekt mij zo ontzettend aan. De ene keer werk ik bij een klant samen met een of meerdere Emeritor-collega’s, de andere keer werk ik alleen. Het mooiste en tegelijkertijd ook het meest spannende vind ik om te coachen: om vanuit mijn kennis en expertises mensen mee te nemen in de veranderingen die nodig zijn om inkoop te professionaliseren. Daarnaast is het leuk en erg leerzaam om bij verschillende soorten bedrijven te mogen werken: na 20 jaar leer ik nog steeds iedere dag.’

Dynamiek, resultaten en kennis

In die twintig jaar heeft Annuska eenmaal een uitstapje gemaakt naar een ander bedrijf. Ze werkte drie jaar als inkoper in vaste dienst bij een vervoersorganisatie. Dat ze uiteindelijk weer terugvloog naar het Emeritor-nest had niet alleen met het gemis aan diversiteit te maken. Annuska: ‘Ik miste de dynamiek van steeds wisselende uitdagingen en merkte dat ik als inkoper in vaste dienst minder grote stappen kon zetten in de professionalisering van inkoop dan als inkoopadviseur bij Emeritor. Dat heeft enerzijds te maken met urgentiebesef: als bedrijven externen inhuren willen ze immers echt iets veranderen. Anderzijds speelt ook kennis een rol. Als inkoper in vaste dienst miste ik de schat aan inkoopkennis en – ervaring die Emeritor intrinsiek heeft.’

Trots op Emeritor

Annuska Does‘En juist die enorme inkoopkennis en -ervaring is voor mij, zeker nu ik weer op verschillende projecten werk, een belangrijk vangnet. Het geeft mij een goed gevoel dat er zo’n sterke organisatie achter me staat, met fijne collega’s met wie ik altijd kan sparren of die we in kunnen zetten op een specifiek vraagstuk. We hebben veel expertises in huis.’ Annuska is dan ook trots op de ontwikkeling die Emeritor in twintig jaar doorgemaakt heeft. ‘We zijn de doeners gebleven die we in het begin al waren, maar hebben daar wel veel kennis en bewezen methodieken aan toegevoegd. Van daaruit kunnen we voor onze klanten echt een verschil maken en – belangrijker nog – iets achterlaten waar ze verder mee kunnen: van goede inkoopcontracten tot een volledig nieuw ingerichte inkoopfunctie, en alles wat daartussen ligt. Ik ben nog iedere dag blij dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen.’