Nutssector heeft de hoogste inkoopvolwassenheid

Supply Value deed een onderzoek naar inkoopvolwassenheid. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in inkoop maturity tussen sectoren. Bedrijven in de nutssector scoorden het hoogst. In de data is ook een trend zichtbaar, waarbij de verschillen in inkoopvolwassenheid toenemen.

Internationaal onderzoek door Supply Value

Jaarlijks doet Supply Value uit Arnhem onderzoek naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van inkoop. Een van de thema’s die het onderzoek dit jaar onder de loep nam is inkoopvolwassenheid. Het inkoop-ontwikkelingsmodel van Keough werd gebruikt om bedrijven een volwassenheidsscore te geven (met 5 als maximumscore). Het onderzoek werd gehouden onder 550 inkoopprofessionals uit meer dan 20 landen, die werkten in uiteenlopende branches.

Grote verschillen tussen sectoren

Uit het onderzoek blijkt dat de volwassenheid van sectoren aanzienlijk verschilt. Organisaties in de bouw en detailhandel scoren relatief laag (onder de 2,7). De koplopers, die vooral actief zijn in de nuts, groothandel en ICT sectoren, scoren veel hoger (van 3.3 tot 3.5). Ramon Abbenhuis, één van de auteurs van het rapport: “In deze sectoren is men professioneler bezig met inkoop- , contract- en leveranciersmanagement.”

Verschillen tussen volwassenheidsniveaus nemen toe

Het onderzoek toont aan dat er meer bedrijven zijn met een hoge inkoopvolwassenheid. “Dat is goed te verklaren vanuit het feit dat steeds meer bedrijven actief en zeer professioneel bezig zijn met inkoop- , contract- en leveranciersmanagement”,zegt Abbenhuis. “Dit is niet langer meer iets van de grootste bedrijven uit iedere sector.” Het aantal bedrijven met een gemiddeld volwassenheidsniveau neemt af, waardoor de verschillen groter worden, met aan de ene kant van de schaal erg volwassen bedrijven en aan de andere kant onvolwassen bedrijven.

Meer over dit onderzoek

Lees het volledige artikel op consultancy.nl: Verschillen in inkoopvolwassenheid nemen toe

×

Op deze pagina