Besparen op je wagenparkkosten: duurzaam en snel

De meeste duurzaamheidsmaatregelen vragen om een grote investering (zowel in geld als in tijd). Leaserijders zuiniger laten rijden is wel een manier om snel duurzaam te besparen.  Maar hoe krijg je leaserijders zover dat ze het gaspedaal minder hard intrappen?

Lange terugverdientijd duurzaamheidsmaatregelen

Enige tijd geleden mocht ik aanwezig zijn bij een klankbordbijeenkomst CO2 van duurzameleverancier.nl. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat duurzaamheidsmaatregelen veel geld op kunnen leveren. De bekende maatregelen vergen wel een investering, maar leveren daarna een periodieke besparing op. Denk aan zonnepanelen en spaarlampen. Je hebt dus altijd te maken met een terugverdientijd. Hoe langer die is, hoe minder interessant de oplossing is voor ondernemers. Er zijn echter ook maatregelen die direct een besparing opleveren. Een mooi voorbeeld is het besparen op wagenparkkosten.

Op brandstof kun je wel snel besparen

Iedere gereden kilometer kost geld. Indirect door slijtage en afschrijving, direct door verbruik van brandstof. In die brandstof schuilt een grote kostenpost en dus een groot besparingspotentieel. Als je weet dat 20% van het brandstofverbruik wordt beïnvloed door rijgedrag,  heb je direct je besparingspotentieel te pakken. En het is duurzaam, want minder verbruik staat gelijk aan minder uitstoot. Het besparingspotentieel kan overigens oplopen tot 30% door tanken aan de snelweg te ontmoedigen.

Leaserijders rijden niet zuinig

Het is bekend dat werknemers in een leaseauto niet bepaald zuinig rijden. Dat komt omdat ze hun rijgedrag niet terugzien in kosten. De vraag is hoe je leaserijders beweegt om zuiniger te rijden. De intrinsieke motivatie en loyaliteit naar de baas zijn kennelijk niet voldoende.

Inzicht in rijgedrag via Apps of een competitie

Misschien is het alleen al voldoende om het verbruik inzichtelijk te maken voor individuele bestuurders. Verschillende leasemaatschappijen hebben hier al programma’s voor ontwikkeld maar er bestaan ook onafhankelijke apps voor.

Twee besparende apps die inzicht geven in rijgedrag:

Mocht de techniek niet voldoende opleveren, dan is een interne competitie een optie. Er moet dan wel iets interessants en toepasselijks te winnen zijn (dus niet met een Ferrari op een circuit rijden). Meestal rijden collega’s in verschillende soorten leaseauto’s en op verschillende soorten trajecten, dus zorg wel voor een goede nulmeting om de competitie eerlijk te houden.

Laat de auto thuis

Toen ik het mijn zoon van 5 vroeg, zei hij dat je de auto nog beter helemaal niet kunt gebruiken. Zo raar is dat idee niet. Het zal niet iedere dag kunnen en het is niet voor iedereen een mogelijkheid, maar door één dag in de week thuis te werken bespaar je al 20% op je brandstofkosten en uitlaatgassen en laat dat nou net de besparingsdoelstelling voor Nederland zijn voor 2020.

×

Op deze pagina