Bij de loodgieter thuis lekt de kraan?

Eindelijk is mijn nieuwe badkamer klaar. Na maar liefst twee maanden wachten, kan ik douchen zonder dat ik rekening moet houden met ontbrekende tegels en niet-gekitte randen en -voegen. Het eindresultaat mag er zijn, maar het heeft wel lang geduurd. Hoe kwam dat eigenlijk? Heeft dat te maken met mijn leveranciersselectie?

Aangezien ik van inkoop mijn vakgebied heb gemaakt en een badkamer met bad vooral míjn wens is, heeft mijn echtgenoot de realisatie van dit project aan mij overgelaten. Het doel is een nieuwe badkamer te realiseren in drie weken tijd. Volgens kenners is dit geen overdreven ambitieuze doelstelling.

Eindelijk is mijn nieuwe badkamer klaar. Na maar liefst twee maanden wachten, kan ik douchen zonder dat ik rekening moet houden met ontbrekende tegels en niet-gekitte randen en -voegen. Het eindresultaat mag er zijn, maar het heeft wel lang geduurd. Hoe kwam dat eigenlijk? Heeft dat te maken met mijn leveranciersselectie?

Aangezien ik van inkoop mijn vakgebied heb gemaakt en een badkamer met bad vooral míjn wens is, heeft mijn echtgenoot de realisatie van dit project aan mij overgelaten. Het doel is een nieuwe badkamer te realiseren in drie weken tijd. Volgens kenners is dit geen overdreven ambitieuze doelstelling.

Als een echte inkoper start ik met een gedegen specificatie. Wat moet er gebeuren, door wie, wanneer en met welke middelen? Een vakman met garantie, aangesloten bij de branchevereniging, dat moet het worden. De vakmensen worden zorgvuldig gekozen op expertise, ervaring, referentieprojecten en kosten. Eén van hen is Jan, de tegelzetter. Zodra de verschillende vakmensen zijn geselecteerd, blijkt het lastig om de werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Met name Jan heeft het erg druk en kan pas in een bepaalde week aan de slag. Dat sluit niet aan met het werk van de loodgieter.

Drie weken nadat de loodgieter een kale badkamer met nieuwe leidingen en een nieuw bad heeft opgeleverd, start Jan zijn werkzaamheden. Niet op maandag, maar op vrijdag. Een half uur na aanvang van zijn werkzaamheden, vraagt Jan mij hoe de tegels het beste verdeeld kunnen worden over de wand. Als hij na 3 dagen een tegel van 30 bij 60 cm in mijn nieuw geplaatste bad laat vallen, gaat er een belletje rinkelen. Heb ik met al mijn kennis van leveranciersselectie en specificatie toch de verkeerde keuze gemaakt? Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Tijdens mijn vakantie worden de resterende tegels geplaatst en bij thuiskomst wacht mij een onaangename verrassing. De ene tegel is dieper geplaatst dan andere, voegen zijn niet even breed, al met al een rommelig geheel. Jan is zijn werk na een week komen hervatten en heeft vijf dagen extra gewerkt om de klus naar tevredenheid te klaren. Na evaluatie van dit project slaat de twijfel toe, ben ik nou die loodgieter waar thuis de kraan lekt?

×

Op deze pagina