Buikgevoel

Aan ons Inkoophuis ben ik verknocht geraakt. Het Inkoophuis is het model waarin we de inrichting van de inkoopfunctie zichtbaar maken. Dit doen we in de vorm van een huis met 5 kamers en een dak. Alle facetten van de inkoopfunctie krijgen de plek en het gewicht dat hen toekomt, vanuit het ondernemingsbeleid in het dak.

Ook de wereld van opdrachtgever en reclame- of mediabureau stel ik me voor als een huis.

Aan ons Inkoophuis ben ik verknocht geraakt. Het Inkoophuis is het model waarin we de inrichting van de inkoopfunctie zichtbaar maken. Dit doen we in de vorm van een huis met 5 kamers en een dak. Alle facetten van de inkoopfunctie krijgen de plek en het gewicht dat hen toekomt, vanuit het ondernemingsbeleid in het dak.

Ook de wereld van opdrachtgever en reclame- of mediabureau stel ik me voor als een huis. Vanaf de bovenste verdieping kijken opdrachtgever en bureau samen door de ramen van het huis naar buiten en beschouwen hun markt. Zij besteden het marketingbudget en zien dat het goed is. Dat het ook werkelijk goed is, drukken we uit in termen van awareness en bereik. Campagnes vooraf testen doen we niet, want we moeten er natuurlijk wél in geloven. En praten over uurtarieven is not done, we zijn immers bezig met strategische zaken.

De wereld verandert. Er komen niet alleen steeds nieuwe huizen bij, de huizen gaan ook steeds meer verschillen van elkaar. Er zijn villa’s, rijtjeshuizen, onder architectuur gebouwde huizen, seniorenappartementen. Om ons tussen al deze concurrentie staande te houden, moeten we ons bezinnen op onze corporate story. De ramen moeten open, we moeten directer praten met de klant en misschien zelfs de straat op, naar buiten. En help! De klant zegt af en toe iets terug… Dat de klant mondiger wordt, heeft effect op de loyaliteit. En door al die verschillende huizen gaan de budgetten ook nog eens omlaag. Via de achter- en zijdeur hebben we steeds meer relaties met allerhande bureaus, die vaak ook iets met onze klanten te maken hebben. Zo lopen er vele kabels door het huis heen en door de voordeur weer naar buiten. De online wereld ontwikkelt zich ondertussen razendsnel en biedt de marketeer een schat aan informatie.

Ondanks al deze veranderingen en uitdagingen, is de samenwerking tussen opdrachtgever en bureaus vaak niet wezenlijk veranderd en speelt het buikgevoel nog steeds een grote rol. Opdrachtgever en bureau zijn samen bezig met de markt en minder met hun eigen relatie. Inkopers zijn van nature gericht op factfinding, transparante processen, het specificeren van de behoefte en het zichtbaar maken van prestaties en last but not least, het verbeteren van de samenwerking met leveranciers. De samenwerking met bureaus kan door het inbrengen van deze expertise worden aangepast aan de veranderde wereld en de in samenhang daarmee veranderde behoeften.

Als de inkoper een goed overzicht heeft van alle kabels die door het huis liggen, kunnen de volgende zaken in een goede dialoog met de opdrachtgever worden bepaald: wat hebben we nu en straks nodig, past dit nog bij de manier waarop we het nu hebben ingericht, hoe kunnen we meer performance gericht te werk gaan, moeten we andere kabels leggen, kabels bundelen en/of kabels aan elkaar knopen? Op deze manier krijg je een goed inzicht in de toegevoegde waarde van een bureau en kun je het effect van elke bestede Euro optimaliseren. Hoe duidelijker de opdracht, hoe beter het bureau kan presteren. En mocht ondanks dit alles het beoogde resultaat geheel of gedeeltelijk uitblijven, dan is het verstandig om naar een ander bureau uit te kijken.

Moeten we dan helemaal afscheid nemen van het buikgevoel? Nee, natuurlijk niet. Buikgevoel blijft van belang, maar voornamelijk tijdens de creatieve processen. Voor het overige gaan we over op buikmanagement.