CFO’s topondernemingen wereldwijd bouwen € 5,1 biljoen reserves op

Sinds de wereldwijde financiële crisis werken CFO’s hard aan het herstel van de financiële balans van hun organisatie.

Tijdens de crisis hebben CFO’s een record aan kasreserves, ter waarde van € 5.1 biljoen (€5.100.000.000.000) opgebouwd. Naar verluid staan deze ondernemingen klaar om grootschalige investeringen te doen en maken daarbij gebruik van – een deel van – deze kasreserves.

Sinds de wereldwijde financiële crisis werken CFO’s hard aan het herstel van de financiële balans van hun organisatie.

Tijdens de crisis hebben CFO’s een record aan kasreserves, ter waarde van € 5,1 biljoen (€5.100.000.000.000) opgebouwd. Naar verluid staan deze ondernemingen klaar om grootschalige investeringen te doen en maken daarbij gebruik van – een deel van – deze kasreserves.

’s Werelds grootste ondernemingen staan op het punt deze kasreserves uit te geven. Daardoor krijgen overheden over de hele wereld nieuwe hoop om de stilgevallen economie te doen opleven.

De Engelse krant The Telegraph meldde dat volgens Thomson Reuters Datastream aan het eind van 2013 de top 5.100 ondernemingen ter wereld bij elkaar opgeteld zo’n € 5,1 biljoen aan kasreserves hadden opgebouwd. Het overgrote gedeelte van dit geld, waarvan € 2,5 biljoen beschikbaar voor investeringen, bevindt zich in de VS aangevoerd door Apple, Microsoft en Google, met samen meer dan een kwart biljoen euro in kas.

Marcus Dewsnap, werkzaam als senior analist bij Informa Global Markets en daarnaast blogger voor CFOWorld waarschuwde: “Om de economie op lange termijn te laten profiteren, moet een dergelijke investering ook productief zijn.”

“Het heeft geen enkel nut om te roepen dat organisaties moeten investeren en banken geld moeten lenen, als de projecten uiteindelijk niet optimaal renderen en resulteren in een desinvestering. Dergelijke initiatieven hebben het risico dat zij de groei van de economische productiviteit op de lange termijn kunnen schaden met uiteindelijk inflatie als gevolg”.

Bij de berekening van deze enorme kasstuwmeren is nog niet eens rekening gehouden met de vergrote reserves van banken en verzekeraars.  Deze extra liquiditeiten dienen zij in het kader van de nieuwe regelgeving, ingesteld na de financiële crisis van 2007, achter de hand te houden.

Bron: CFOworld.co.uk
×

Op deze pagina