De meerwaarde van een junior inkoper

Weer een hele periode verder en vooral veel kennis en ervaring rijker. De functie van inkoop is super dynamisch! De term ‘sexy inkoop’ die veel naar voren kwam als reactie op mijn eerdere blog mag dan ook zeker genoemd worden. Hiermee doel ik natuurlijk op de functie van inkoop, en niet op de grote hoeveelheid mannelijke inkopers die Nederland telt.

Al veel ervaringen rijker, maar helaas nog geen senior. Enthousiasme, drive, leergierigheid en een gezond verstand zijn daarvoor niet voldoende.

Weer een hele periode verder en vooral veel kennis en ervaring rijker. De functie van inkoop is super dynamisch! De term ‘sexy inkoop’ die veel naar voren kwam als reactie op mijn eerdere blog mag dan ook zeker genoemd worden. Hiermee doel ik natuurlijk op de functie van inkoop, en niet op de grote hoeveelheid mannelijke inkopers die Nederland telt.

Al veel ervaringen rijker, maar helaas nog geen senior. Enthousiasme, drive, leergierigheid en een gezond verstand zijn daarvoor niet voldoende. Ik ben er de afgelopen periode achter gekomen dat de meerwaarde van een junior vooral een frisse blik is. Ik ben altijd op zoek naar het totaalplaatje, het overzicht. Mijn hoge mate van nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik dit overzicht krijg. Mijn nieuwsgierigheid uit zich in vragen stellen, vragen stellen, en nog meer vragen stellen. En dat komt heel goed van pas, want hierdoor ben je in staat om de pijnpunten te (h)erkennen. Aansluitend kun je een overview geven en de pijnpunten in een systematische aanpak lineair binnen het totale inkoopproces aanpakken. Als het proces niet op orde is, zal nooit volledige efficiëntie behaald kunnen worden. Het blijven stellen van vragen is hiervoor essentieel. Een constante reminder voor mij en voor jullie allen; bezuinig niet op nieuwsgierigheid. Blijf vragen stellen! In mijn geval zou ik zeggen; als inkoper moet je met je hakken in de modder gaan staan.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid richting het inkoopproces, de procedures, de aanpak vooral richting de inhoud van contracten en samenwerkingen met de business. Maar ook vooral nieuwsgierigheid en vragen stellen richting de afspraken met de leveranciers. Wil je tot optimale samenwerkingen komen waar het volledige rendement van kostenbesparing tot innovatie uit voort komen ? Dan zal je moeten vragen naar de kleine letters. Nieuwsgierigheid maakt dat je automatisch analytisch te werk gaat. Altijd kritisch zijn, is mijn grootste leermoment van de afgelopen tijd. Precisie en nauwkeurigheid zijn hier sterk aan gerelateerd. En laat dit nu niet alleen belangrijk zijn voor mij als junior in deze wereld van procurement, maar voor alle inkopers in Nederland. Ik vertel jullie hiermee vast niets nieuws, maar laat deze blog weer even een reminder zijn. Ik heb de afgelopen maanden helaas geconstateerd dat vanwege tijdsgebrek en onwetendheid, contracten worden afgesloten waarin de kleine letters niet worden gelezen en leveranciers hiermee hun voordeel doen. Hoe volwassen een inkoopafdeling misschien ook lijkt; dit blijkt toch telkens weer een lastig aspect.

Inkoopvolwassenheid

Ik daag alle inkopers uit om met veel nieuwsgierigheid alle contracten die het afgelopen jaar zijn afgesloten weer eens in kaart te brengen. Ik durf met de ervaring van de afgelopen maanden te zeggen dat dit wellicht geen gemakkelijke opgave is. Hiermee komen we weer terug op mijn vraag in mijn eerste blog; hoe kan dat anno 2013? 2014 staat voor de deur. Wil je met de inkoopfunctie een strategische bijdrage leveren aan de business? Denk aan het totaalplaatje en loop deze vanaf stap 1 weer eens door. Een goed inkoopproces begint bij het startpunt. Kijk regelmatig vanaf een afstandje eens naar je proces en taken (uit eigen ervaring weet ik dat op de grond gooien en er staand naar kijken een hele goeie manier is). Zorg dat je weet wat er met de contracten gebeurt nadat deze zijn afgesloten en geïmplementeerd. Communiceer hier duidelijk over met de contract- en leveranciers managers. Het opstellen van KPI’s en het daadwerkelijk meten van de KPI’s is hierbij essentieel. Nogmaals, hopelijk is dit niets nieuws voor jullie, maar is dit puur een bevestiging.

Afgelopen week was ik aanwezig op de maandelijkse Young Purchasing Professional meeting bij A.T. Kearney. Hierin hebben we veel gesproken over het gegeven dat inkoop eigenlijk een cross functionele rol moet hebben (/heeft) in de business. Natuurlijk is dit niet binnen elke organisatie geschikt, maar het is een goed uitgangspunt. Je nieuwsgierigheid bevredigen door te brainstormen met de stakeholders, betrokkenen en wellicht ook de leveranciers kan je verder brengen. Niet alleen levert het natuurlijk commitment op, maar ook innovatie, nieuwe ideeën en effectieve samenwerkingen kunnen een gevolg zijn.

Young Purchasing Professionals congres 2014

In de komende maanden ga ik met een andere YPP-er het YPP congres 2014 organiseren. Houd de website van YPP in de gaten, daar volgt in januari meer informatie over dit gave congres!

×

Op deze pagina