Doe maar wat fris…

Wanneer u tijdens een verjaardag, een etentje met vrienden of een gezellige zomerse bbq niet tegen uw gasten zegt dat ze hun drankjes zelf mogen verzorgen, dan vraagt u als goed gastheer meerdere keren wat iemand wil drinken.

Wanneer u tijdens een verjaardag, een etentje met vrienden of een gezellige zomerse bbq niet tegen uw gasten zegt dat ze hun drankjes zelf mogen verzorgen, dan vraagt u als goed gastheer meerdere keren wat iemand wil drinken. Hoe vaak krijgt u dan het antwoord: “doe maar wat fris” of “een sapje graag”. Met het zeer ruime aanbod van drankjes die u voor die gelegenheid heeft geregeld, staat u dus voor een dilemma. “Doe maar…” heeft u niet in de koelkast staan en als u dus besluit om op eigen initiatief iets in te schenken dan ontstaat het risico, dat dat nu precies het “doe maar wat” is wat uw gast niet lust. In dat geval kunt u het glas legen in de gootsteen.

Hier moest ik aan denken toen ik recentelijk sprak met een collega, die graag wilde dat ik iets voor hem ging regelen.
Tijdens het gesprek met die collega ten behoeve van ons gezamenlijk logistieke optimalisatieproject vroeg deze aan mij: “Ik wil graag 1.000 bakken bestellen”. Ik kreeg een kleine glimlach op mijn gezicht, want u kent vast allemaal wel die dikke catalogi van bedrijven die werken met reclames als “toet toet, dat is snel…” en u weet gelijk dat de vraag van die collega gelijk is aan “doe maar wat fris”.

Terug op de afdeling procurement vertelde ik dit verhaal en direct kwamen vele voorbeelden naar voren van soortgelijke gevallen. Het ene geval nog gekker dan het andere.

Met alle informatie die ons vandaag als inkoop ter beschikking staat, in welke vorm dan ook, kunnen wij inkopers met de beste wil van de wereld niet voldoen aan de behoefte van onze interne klanten als deze niet juist specificeren.

En daarom zal ik, zowel bij mijn inkoopcollegae als bij mijn gasten op een privé-feestje net zolang doorvragen totdat wij beiden zeker weten wat er gevraagd wordt.

Doe mij maar een groot glas koud water zonder bubbels met twee ijsklontjes…

12-10-2011, Miranda Buijs