#9 Duurzaamheid gedreven door technologie

Inkoop en technologie zijn nauw met elkaar verweven: samen met ontwikkelaars en andere technici proberen we als inkopers de technologische ontwikkelingen in de wereld om ons heen op een goede manier te verbinden met en integreren in onze eigen business. Duurzaamheid en technologie raken ook steeds meer met elkaar verweven; soms is technologie zelfs de drijvende kracht achter duurzame oplossingen.

Innovatie geïnspireerd door de natuur

Een prachtig voorbeeld hiervan vind ik Biomimicry: innovatie geïnspireerd door de natuur. Vanuit de overtuiging dat de natuur na 3,8 miljard jaar evolutie geleerd heeft wat werkt, kijken ontwerpers en technici samen met biologen wat ze van de natuur kunnen leren. Om hiermee nieuwe producten en processen te kunnen creëren, die goed aangepast zijn aan het leven op aarde op de lange termijn.

Recent is op deze manier een op de beweging van kwallen geïnspireerde wijze van vliegen ontwikkeld waarmee mini-robots zich kunnen voortbewegen, bijvoorbeeld bij toepassing van zoek- en reddingsoperaties. Dat biomimicry andersom ook profiteert van de technologische ontwikkeling, bewijst het ‘eendenmysterie’: doordat we tegenwoordig digitale camera’s hebben die 3300 beelden per seconde produceren, is ontdekt dat binnen een zwerm eenden sommige eenden zich op een bepaald moment plotseling omdraaien, om op hun buik verder te vliegen, nog steeds als onderdeel van de formatie. Dit mysterie – dat zeker een reden heeft – moet nog verder worden ontrafeld.

Ontwikkelingen

Ook Daan Roosegaarde, de ‘hippie met een business plan’ is geïntrigeerd door kwallen – dat kan geen toeval zijn. Hij heeft samen met anderen de smart highway ontwikkeld, een snelweg met strepen die overdag licht vangen en dat licht bij donker afgeven (zoals bij glow in the dark), waardoor lantaarnpalen overbodig worden.

Een ander mooi voorbeeld van waar we technisch tegenwoordig toe in staat zijn, is het opblaasbare ziekenhuis dat in Tacloban in de Filipijnen wordt gebruikt na de tyfoon Haiyan. Op deze manier kan hulp gebracht worden naar afgelegen gebieden die tot voor kort verstoken waren van hulp.

De ontwikkelingen rondom 4D printen tenslotte (waarover binnenkort meer) stellen ons waarschijnlijk ook in staat om de hulp aan rampgebieden drastisch te verbeteren.

Duurzaamheidsidealen

Technologie en duurzaamheidsidealen blijken een ijzersterke combinatie. Hoe meer (technische) hippies met een businessplan, hoe beter!

Meer informatie

Samen duurzaam

Lees meer artikelen over duurzaamheid in onze special: Samen duurzaam.

×

Op deze pagina