Een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen: de Sociale Vennootschap

Een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen, de Sociale Vennootschap. Een mooi keurmerk voor een duurzame organisatie.

De sociale Vennootschap, de SV, is als rechtsvorm nog niet geboren. Maar als het aan Stijn van Zon ligt, zou hij er zeker moeten komen. Hij heeft een onderzoek gedaan naar de wensen van sociale ondernemingen ten aanzien van een nieuwe rechtsvorm.

Een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen, de Sociale Vennootschap. Een mooi keurmerk voor een duurzame organisatie.

De sociale Vennootschap, de SV, is als rechtsvorm nog niet geboren. Maar als het aan Stijn van Zon1 ligt, zou hij er zeker moeten komen. Hij heeft een onderzoek gedaan naar de wensen van sociale ondernemingen ten aanzien van een nieuwe rechtsvorm.

BV of Stichting onvoldoende geschikt

Een ‘social enterprise’ oftewel sociale onderneming is een organisatie die een maatschappelijke missie nastreeft, het realiseren van een maatschappelijke meerwaarde. Een voorbeeld hiervan is Return to Sender of restaurant Fifteen . Nederland telt op dit moment al zo’n 154 sociale ondernemingen geregistreerd bij social enterprise.nl. Veelal zijn deze organisaties juridisch geregistreerd als Stichting of BV. Maar eigenlijk zijn deze twee rechtsvormen niet geschikt voor een sociale ondernemingen.

Een stichting is geen ideale rechtsvorm voor een sociale onderneming omdat zij geen aandelen uit kan geven, geen winstoogmerk heeft en dus niet commercieel genoeg is. Een BV is niet ideaal omdat er geen regels zijn m.b.t. bescherming van het sociale kapitaal en de lange termijn borging van de maatschappelijke doelstelling.

Indien er een nieuwe rechtsvorm ontstaat, kun je naast de voorwaarden in de statuten, ook afspraken maken over fiscale voordelen. Dit maakt bovendien je bedrijf uiterst herkenbaar als sociale onderneming, welke in deze tijd kan resulteren in meer omzet.

Een SV, een mooi keurmerk

Nevi is momenteel bezig met een ISO normering voor duurzaam inkopen2. Deze ISO-richtlijn moet zowel publieke als private organisaties praktische handvatten bieden bij het inrichten van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces. Het behoeft geen uitleg dat een nieuwe rechtsvorm voor een sociale onderneming in dit opzicht ook een zeer welkome aanvulling is. Een nieuwe rechtsvorm is een makkelijk te herkennen en erkennen keurmerk voor een duurzame organisatie waar we ons natuurlijk graag mee willen associëren.

1 Stijn van Zon studeerde finance & investment en financial law aan de Erasmus Universiteit.

2 ISO normering voor duurzaam inkopen.