Emeritor helpt graag uw ICT inkoop te optimaliseren.

ICT

ICT kosten vormen een steeds groter deel van de totale externe uitgaven, Emeritor helpt graag deze inkoopkosten te optimaliseren. Emeritor heeft als gespecialiseerde inkoopdienstverlener een grote verscheidenheid aan inkoopexpertise in huis. Voordat onze mensen bij Emeritor komen werken, hebben ze veelal bij meerdere organisaties in verschillende sectoren inkoopervaring opgedaan. En in dienst bij Emeritor kenmerkt het werk zich door de variatie in werkzaamheden en opdrachtgevers. Daarom is Emeritor in staat om invulling te geven aan al uw inkoopvragen, hoe groot de variëteit aan producten en diensten die organisaties inkopen ook is.
Een van die expertisegebieden is 'ICT'.

Spreekt u de taal van de ICT specialist als het om inkopen gaat?

ICT is steeds vaker integraal onderdeel van de primaire activiteiten van organisaties, in sommige organisaties feitelijk zelfs de primaire activiteit. Denk hierbij aan de financiële sector maar ook aan volledig geautomatiseerde productiebedrijven. De ICT kosten vormen dan ook een steeds groter deel van de totale externe uitgaven. Toch is onze ervaring dat het lastig is om de inkoop van juist dit expertisegebied op een goede manier te ondersteunen. Het is al jaren een uitdaging om ervaren ICT inkopers te vinden. Waarom is dat?

Als inkoper van ICT is het belangrijk dat je de taal spreekt van de opdrachtgever, in veel organisaties de IT afdeling. Wil je IT helpen dan moet je kennis hebben van Cloud, Saas, Paas, Iaas, Outsourcing, AI, Agile/Scrum en van de verschillende licentievormen. Tevens maak je in ICT vaker de afweging; “Wat doe ik zelf, wat besteed ik uit?” en wat betekent dit voor mijn architectuur?

Daarnaast is het van belang dat de ICT inkoper bewust is van de rollen en verantwoordelijkheden binnen de verschillende (IT) afdelingen. Wanneer betrek je een IT architect in je projectgroep? Bij welk type project en op welk moment betrek je een IT Risk en/of Operational Risk collega? Wanneer vraag je Compliance of Legal aan te sluiten? Welke raakvlakken heeft dit ICT inkoopproject met de Facility Management afdeling, HR of juist met Productie? En dit is alleen nog maar de ‘interne’ kant.

Aan de externe kant zien we dat het lastig blijft om kennis te onderhouden over een markt die continu in beweging is. Innovaties zoals de inzet en het gebruik van robotics, artificial intelligence en block chain volgen elkaar steeds sneller op. Begrijpen wat deze ontwikkelingen voor jouw bedrijf betekent is al een uitdaging, maar hoe stel je nu een contract op met een leverancier als beide partijen nog niet weten wat de uitkomst van de samenwerking zal zijn?

Al met al genoeg redenen die laten zien dat ICT inkoop specialistisch werk is. Bij Emeritor onderkennen we dat. Onze oprichters en medewerkers van het eerste uur hebben hun wortels bij ICT dienstverleners en het was één van de redenen dat we ongeveer 10 jaar geleden Procure IT overgenomen hebben. Met het 20-jarig bestaan van Emeritor is ICT Inkoop nog steeds een van onze specialismen waar we trots op zijn. Zeker in een markt waar het moeilijk is om goede mensen aan te trekken. Emeritor blijft daartoe gelukkig nog steeds in staat, zelfs op het moment dat er meer dan 200 vacatures online staan voor specifiek ICT inkopers.

 

Weten waar je over praat

Naast inkoopkennis en ervaring kent en erkent Emeritor het belang van ‘weten waarover je praat’. Het inkopen van ICT is immers anders dan het contracteren van een cateraar of het selecteren van leasemaatschappijen. Om maar niet te spreken over bijvoorbeeld de inkoop van dienstverlening die de kernactiviteiten van uw organisatie ondersteunt. Binnen het inkooptraject is de inkoper vaak diegene die met een opbouwend kritische blik kijkt naar de uitvraag die in de markt gezet wordt. De inkoper moet hiervoor een toereikende mate van inhoudelijke kennis hebben om de uitvraag te kunnen beoordelen. Bovendien moet de inkoper als sparringpartner en volwaardig gesprekspartner geaccepteerd worden door de inhoudelijk specialisten. Hiervoor is affiniteit met het onderwerp en kennis van de markt en betreffende leveranciers onontbeerlijk.

Expertisegebieden onderverdeeld

Om tegemoet te komen aan deze begrijpelijke behoefte van haar opdrachtgevers besteedt Emeritor veel tijd en aandacht aan het ontwikkelen en verder uitbouwen van haar zogenaamde ‘expertisegebieden’. Deze expertisegebieden hebben we primair onderverdeeld in directe en indirecte inkoopuitgaven. De directe inkoopuitgaven zijn te divers om op voorhand nader onder te verdelen, maar voor de indirecte inkoopuitgaven hanteren we een gestandaardiseerde categorisering die binnen iedere organisatie toepasbaar is, bij zowel de publieke sector als privaat en de zorg. De verschillende categorieën en onze experts op deze gebieden treft u op deze pagina aan. Binnen de expertise gebieden bundelen we onze inkoopkennis en ervaring met markt en inhoudelijke kennis tot een optimale combinatie voor onze klanten. Daarbij blijven we in de eerste plaats een inkoopdienstverlener, maar we laten zien dat wij uw business begrijpen en in staat zijn uw inhoudelijke kennis te vertalen naar een inkoopoplossing. Onze experts komen graag met u in contact om hierover van gedachten te wisselen.

 

Karin-Brommer

Uw contactpersoon

Karin Brommer


   


   

  Cover White Paper

  Meer inzicht in uw Inkoop volwassenheid?

  Download het white paper

  Quotes van klanten...

  Rutger Burger, BAM

  "‘Emeritor is onderscheidend in het concretiseren en implementeren van een multidisciplinaire aanpak waaronder het werken in geïntegreerde inkoopteams."

  Ted Appelman, NIBC

  “Emeritor analyseert en adviseert niet alleen, maar werkt ook schouder aan schouder met de interne organisatie om de adviezen te implementeren. Met de besparingen die ze realiseren, verdienen ze zichzelf terug, terwijl ze tegelijkertijd ook structurele verbeteringen doorvoeren.”