#7 Expertise voor wereldproblemen

De koplopers gingen tot nu toe voornamelijk over duurzame producten en over grote bedrijven die hun inkoopkracht gebruiken om hele supply chains te beïnvloeden. Vandaag inspiratie van een heel andere aard: 2 voorbeelden van bedrijven die hun expertise gebruiken om duurzame initiatieven te ontplooien, beide gericht op de P van People:

  • The IKEA Foundation
  • Google Person Finder

De koplopers gingen tot nu toe voornamelijk over duurzame producten en over grote bedrijven die hun inkoopkracht gebruiken om hele supply chains te beïnvloeden. Vandaag inspiratie van een heel andere aard: 2 voorbeelden van bedrijven die hun expertise gebruiken om duurzame initiatieven te ontplooien, beide gericht op de P van People.

The IKEA Foundation

Wereldwijd leven er ruim 3,5 miljoen mensen in vluchtelingenkampen en ze verblijven daar gemiddeld 12 (!) jaar. Veel kinderen groeien dus op in zo’n kamp, waardoor de tent hun ‘thuis’ is. IKEA heeft in samenwerking met de Verenigde Naties een vluchtelingenhuis ontwikkeld, dat op basis van praktijkervaring bij een test in Ethiopië verder wordt verbeterd. Het huis biedt, anders dan de gebruikelijke tenten, bescherming tegen de hitte in de zomer en tegen de kou in de winter. Het gaat 6 keer langer mee en door het gebruik van zonnecellen kan er ‘s avonds een lamp branden. Bovendien is het ontwerp gemakkelijk te verschepen en in elkaar te zetten.  Dankzij de huizen van IKEA ligt er voor de vele kinderen in vluchtelingenkampen een betere toekomst in het verschiet.

Google Person Finder

Vrijwilligers van Google hebben in 2010 na de aardbeving op Haïti de Person Finder gemaakt. Sindsdien is de Person Finder verder verbeterd door vele vrijwilligers binnen en buiten Google. Hij is o.a. gebruikt bij de aardbeving in Chili en de tsunami in Japan en wordt nu gebruikt bij de tyfoon in de Filippijnen. Op haar site nodigt Google ontwikkelaars uit om mee te werken aan verdere verbetering, en heeft daarvoor o.a. de developer’s guide online gezet. Om de impact te vergroten, kunnen organisaties de Person Finder opnemen in hun eigen website. Vanuit Google.org zijn vanuit de kerncompetenties van Google – technologische innovatie, wereldwijde aanwezigheid en het universeel beschikbaar maken van enorme hoeveelheden informatie – reeds meerdere toepassingen ontwikkeld.

Overeenkomsten

Naast het feit dat beide initiatieven zich richten op de P van People, zijn er meer overeenkomsten. Zowel IKEA als Google gebruiken de expertise uit hun primaire proces om wereldproblemen aan te pakken. Beide hebben hiervoor een stichting opgericht. Beide zoeken samenwerking met andere organisaties om de denkkracht te vergroten, en een zo groot mogelijke impact te realiseren. Bij beide is op deze manier het initiatief breder dan alleen de toepassing van eigen expertise. Naast vluchtelingenhuizen richt de IKEA Foundation zich bijvoorbeeld ook op onderwijs en gezondheidszorg voor vluchtelingen. Google reikt bijvoorbeeld sinds kort onder de naam Google Giving de Global Impact Awards uit aan organisaties die technologie en innovatieve methodes gebruiken om wereldproblemen op te lossen, zoals de installatie van realtime sensoren voor watercontrole of de implementatie van DNA-barcoding om illegale handel van bedreigde diersoorten te voorkomen. Google doet dit o.a. in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Het lijkt zo logisch: je eigen denkkracht en kennis gebruiken. Toch zijn de genoemde bedrijven echte koplopers en doen nog weinigen het hen na. Laat u door hen inspireren, en vraag u af welke expertise uit úw organisatie de wereld een stapje verder zou kunnen helpen.

Meer informatie

Vluchtelingenhuis IKEA

Google Person Finder

Samen duurzaam

Lees meer artikelen over duurzaamheid in onze special: Samen duurzaam.

×

Op deze pagina