#1 Global player Nike beïnvloedt complete supply chain

De eerste koploper van de serie van 10 is Nike. Met recht een koploper en een prachtig voorbeeld van hoe een global player een complete supply chain kan beïnvloeden. We lichten een aantal kenmerken van de benadering van Nike eruit: benadering vanuit de business, transparantie en specifieke programma’s met een focus op continue verbetering.

De eerste koploper van de serie van 10 is Nike. Met recht een koploper en een prachtig voorbeeld van hoe een global player een complete supply chain kan beïnvloeden. We lichten een aantal kenmerken van de benadering van Nike eruit: benadering vanuit de business, transparantie en specifieke programma’s met een focus op continue verbetering.

Sustainable business

Nike benadert duurzaamheid vanuit de business, en is daarin zeer ambitieus: ‘It’s not just about getting better at what we do – addressing impacts throughout our supply chain – it’s about striving for the best, creating value for the business and innovating for a better world.’

Transparantie

Nike rapporteert over haar doelen en voortgang in haar Corporate Responsibility Report en op een speciale site: www.nikeresponsibility.com. Nike is hierbij zeer transparant, waardoor haar acties en behaalde successen wereldwijd als inspiratie kunnen dienen, waardoor de impact van haar acties alleen nog maar groter kan worden.

Bewustwording

Nike richt zich op een aantal zogenaamde impact areas, waaronder: climate/energy, labor, chemistry, water, waste and community. Hierbij ligt de focus op die gebieden in de supply chain waar de grootste impact kan worden bereikt. Bij water wordt de impact van de global speler die buiten haar eigen ondernemingsgrenzen kijkt, zeer duidelijk: het waterverbruik binnen de ondernemingsgrenzen van Nike is 325 million gallons (1.230 miljoen liter) per jaar. De directe toeleveranciers van Nike verbruiken per jaar voor de productie van artikelen ten behoeve van Nike 3 billion gallons (textielfabrieken: 11,4 miljard liter) resp. 3,5 billion gallons (fabrikanten van schoenen: 13,2 miljard liter). Omdat Nike ongeveer 10% uitmaakt van de business van deze toeleveranciers, beïnvloedt Nike via hen in totaal een waterverbruik van ruim 60 billion gallons per jaar (277 miljard liter). Dit is 185 maal haar eigen jaarlijkse waterverbruik.

Continu verbeteren

In 2001 begon Nike met haar Water Program, waaraan destijds 50 leveranciers deelnamen. In 2011 waren dat er meer dan 500. Wat opvalt, is de gestructureerde stap-voor-stap benadering: klein beginnen met niet te ingewikkelde doelen, bijvoorbeeld leveranciers laten rapporteren over het al dan niet voldoen aan hun eigen vergunningen met betrekking tot afvalwaterlozing. Nike faciliteert dit met een online applicatie. Daarnaast rapporteren de leveranciers over het al dan niet voldoen aan de richtlijnen voor waterkwaliteit, die Nike samen met andere fabrikanten heeft opgesteld. Bij niet voldoen wordt een plan en tijdsplan voor verbetering ingediend. Op deze wijze wordt eerst gewerkt aan bewustzijn en vervolgens aan verbetering van zowel kwaliteit van afvalwater, als reductie van waterverbruik.

En nu?

Inmiddels is de voor Nike ontwikkelde applicatie voor rapportage door leveranciers ter beschikking gesteld aan andere bedrijven. Daarnaast zijn recent nieuwe doelen gesteld voor het waterverbruik, waaronder 15% efficiency verbetering en is het Water Program opgenomen in de global supplier training agenda.

Lees meer op Nike Responsibility.

Samen duurzaam

Lees meer artikelen over duurzaamheid in onze special: Samen duurzaam.

×

Op deze pagina