Het opzetten van de kerstboom

Sinterklaas is nauwelijks vertrokken of je ziet overal om je heen de kerstsfeer komen. In de winkels worden de pepernoten en taaitaai omgeruild voor kerstkansjes en kerstbrood. Sinterklaas wordt in de etalage vervangen voor de Kerstman. En de zwarte pieten maken plaats voor rendieren.
Vanaf (6) december zijn (d)er kerstbomen te koop en begint bijna ieder huishouden in Nederland zijn woonkamer te decoreren met kerstversiersels. Ieder jaar denk ik weer: “ jemig wat een hoop werk voor drie weekjes, ik zet alleen de kerstboom op, verder doe ik niets”. Ongetwijfeld pak ik dan toch net als alle voorgaande jaren alle kerstattributen uit. Alleen een kerstboom, een goed gewortelde boom, met stevige, sterke en fris groene takken, is natuurlijk wel mooi, maar de echte kerstsfeer ontstaat pas als het helemaal af is, compleet met piek en ballen

Sinterklaas is nauwelijks vertrokken of je ziet overal om je heen de kerstsfeer komen. In de winkels worden de pepernoten en taaitaai omgeruild voor kerstkansjes en kerstbrood. Sinterklaas wordt in de etalage vervangen voor de Kerstman. En de zwarte pieten maken plaats voor rendieren.
Vanaf (6) december zijn (d)er kerstbomen te koop en begint bijna ieder huishouden in Nederland zijn woonkamer te decoreren met kerstversiersels. Ieder jaar denk ik weer: “ jemig wat een hoop werk voor drie weekjes, ik zet alleen de kerstboom op, verder doe ik niets”. Ongetwijfeld pak ik dan toch net als alle voorgaande jaren alle kerstattributen uit. Alleen een kerstboom, een goed gewortelde boom, met stevige, sterke en fris groene takken, is natuurlijk wel mooi, maar de echte kerstsfeer ontstaat pas als het helemaal af is, compleet met piek en ballen. Zo langzaamaan komt het kerstgevoel naar boven en begin ik mij af te vragen welke kleur ik dit jaar ga gebruiken voor de kerstversiering. Wordt het zilver, goud of paars of ga ik voor de complete engelenschaar. Als het aan de kinderen ligt het laatste. Misschien wel een goed idee, om dit jaar mijn complete verzameling gevederde vrienden te laten stralen in mijn goed gewortelde kerstboom.

Terwijl ik mijmer over kerst en alles wat daarbij komt kijken, komt als vanzelf de associatie tussen werk en kerst naar boven. De kerstboom doet me denken aan het fundament van iedere organisatie, namelijk een gezond huishoudboekje. Hoe goed je het inhoudelijke werk namelijk ook doet, hoe fantastisch je ideeën zijn, zonder goed georganiseerde financiën bereik je niets, heb je geen bedrijf. De afdeling Inkoop maakt onderdeel uit van het fundament en kan er actief voor zorgen dat het bedrijf een gezonde basis blijft houden. Als inkoopdienstverlener zijn we veelal actief met inkoopverbeterprogramma’s in zowel de publieke als de private sector. Aan het begin van een inkoopverbeterprogramma voeren we een nulmeting uit. Een nulmeting bestaat uit een financiële en kwantitatieve analyse. We kijken dan naar de wortels en de stam van de kerstboom. Zijn de wortels en de stam met elkaar in verhouding of valt de hele kerstboom bij de eerste de beste storm die voorbij komt. We kijken als het ware hoe gezond de kerstboom is. Hoe groeien de wortels? Hoe stevig zijn de wortels en staat de kerstboom stevig? Welke takken heeft de kerstboom? Zijn alle gewenste lagen takken in de kerstboom aanwezig. Inkoop technisch gezien betekent dit dat we bezien of de vijf pijlers van een organisatie optimaal aanwezig zijn, te weten (in willekeurige volgorde;

  • Proces;
  • Methode;
  • HR;
  • Systemen en
  • Leveranciers.

Is de hele kerstboom in verhouding of zijn het zwaar belastende overhangende takken die afbreken als we geen boomchirurg erbij halen? Aan de hand van de uitkomsten van de nulmeting adviseren we de eigenaar van de kerstboom, over de mogelijkheden die er zijn voor het creëren van de meest optimale kerstboom. Hierin wordt uiteraard rekening gehouden met de wensen van de eigenaar over hoe dat hij wil dat de kerstboom er uiteindelijk uit ziet. Hij bepaalt hoe groot de kerstboom wordt en hoe deze zich vertakt. Wij adviseren vanuit onze financiële en inkoopkennis wat de beste verzorging is voor de kerstboom. Wat is haalbaar binnen de huidige situatie op de korte, middel- en lange termijn. Welke idealen of doelen kunnen we realiseren.

Met al deze informatie starten we, in samenwerking met de eigenaar, het inkoopverbeterprogramma en gaan we met een heel team onder leiding van een ervaren (kerst)boomchirurg aan de slag. Ons inkoopteam is als het ware de bemesting van de kerstboom. Middels het opzetten van nieuwe projecten, het verbeteren van bestaande contracten, realiseren van besparingen, verbeteren van de inkoopkwaliteit van de organisatie en het optimaliseren van het inkoopproces voeden we de grond zodat de kerstboom stevig verankerd staat. Gezamenlijk en in goede samenwerking tussen het verbeterteam en de organisatie wordt ervoor gezorgd dat de eigenaar een gezonde kerstboom heeft, die hij zelf uitlicht en voorziet van een mooie piek! We zorgen ervoor dat de kerstboom, stevige wortels, een sterke stam en krachtige flexibele takken ontwikkeld. Een kerstboom die de optimale basis vormt voor al de ornamenten die je als eigenaar toevoegt.