Iedere dag een nieuwe start

Iedere dag een nieuwe start

Erik de Jong

Senior Inkoopadviseur

7 december 2015, de dag dat ik voor de eerste keer werd geopereerd, binnen een maand tijd zou ik nog 3 keer de operatiekamer zien. Nu is het bijna 7 december 2016 en zijn we dus een jaar verder. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van revalidatie en terugkeer naar de werkvloer. Nu zult u als lezer wellicht denken “wat heeft dit te maken met inkoop”. Voor mij persoonlijk veel.

Als inkoopadviseur word je dagelijks geconfronteerd met het feit dat organisaties niet altijd goed presteren. Sommige organisaties zijn zich dat bewust en proberen al dan niet met hulp van externe deskundigheid zaken op orde te brengen. Helaas zijn er ook organisaties die nog niet het juiste inzicht hebben in hun eigen prestaties. Sommige van die organisaties lopen richting de afgrond andere kabbelen rustig voort zonder zich te beseffen dat er meer inzit.

Voorafgaand aan ziek zijn is er vaak een periode van achteruitgang. Je lichaam en/of geest geeft signalen af. Signalen van je lichaam willen niet altijd zeggen dat je ziek bent maar wel dat je lichaam/geest vraagt om een noodzakelijke verandering. Signalen kun je negeren, net als de maandcijfers van de controller. CFO’s en controllers zijn degenen die de signalen van een organisatie als eerste zien en zij zijn dus degenen die de organisatie, lees lijf, als eerste aan zouden moeten zetten tot een noodzakelijke verandering.

"Voorafgaand aan ziek zijn is er vaak een periode van achteruitgang."

We zien dagelijks om ons heen wat er gebeurt met mensen die lichamelijke en geestelijke signalen negeren. We zien ook dagelijks wat er gebeurt met organisaties die oranje en rode knipperende seinen negeren.

Net als een lichaam is een organisatie een samenspel. In het lichaam zijn het de organen, zenuwen, botten e.d. die met een goede samenwerking zorgen voor een werkend lijf. In een organisatie is het een groep mensen die tezamen met middelen werken aan het voortbrengen van producten in de breedste zin van het woord.

"Uit de cijfers die dan naar boven komen kan je heel veel signalen aflezen."

Sinds 7 december 2015 sta ik dagelijks op met het gevoel van “iedere dag een nieuwe start”. Ik luister naar de signalen van mijn geest, mijn spieren, mijn botten en mijn organen. Als ik merk dat er een signaal word afgegeven dan doe ik daar wat mee en soms maak ik daarbij gebruik van hulp van buitenaf.

De financiële specialisten van alle bedrijven in Nederland maken zich op voor de jaarafsluiting. Uit de cijfers die dan naar boven komen kan je heel veel signalen aflezen, soms een positief signaal in de vorm van groei maar evenzo vaak een signaal gevormd door rode jaarcijfers. In dat laatste geval zeg ik: “ iedere dag een nieuwe start” maar wel met hulp van alle organen, spieren, botten en zenuwen, dus iedere medewerker in de organisatie, soms met hulp van buitenaf en voor mij persoonlijk betekent dat werken aan een optimale inkoop.