Industrie presteert sterk: NEVI PMI september 53.0

De Nederlandse productiesector zette in oktober een sterke prestatie neer met de hoogste PMI in drie maanden: de NEVI PMI® steeg van 52.2 in september naar 53.0 deze maand.

Voor de achttiende maand op rij nam de productieomvang toe, en wel in de grootste mate sinds juli. Deze groei was het gevolg van de grootste stijging in acht maanden van het aantal nieuwe orders.

De Nederlandse productiesector zette in oktober een sterke prestatie neer met de hoogste PMI in drie maanden: de NEVI PMI® steeg van 52.2 in september naar 53.0 deze maand.

Voor de achttiende maand op rij nam de productieomvang toe, en wel in de grootste mate sinds juli. Deze groei was het gevolg van de grootste stijging in acht maanden van het aantal nieuwe orders. Desondanks daalde de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk opnieuw en aanzienlijk. De voorraad gereed product daalde voor de tweede achtereenvolgende maand, zij het gering.

De Nederlandse producenten breidden hun inkoopactiviteiten uit en de toename van de hoeveelheid ingekocht materiaal was aanzienlijk en de grootste in drie maanden. Dit voorkwam echter niet dat de voorraad ingekocht materiaal voor de zesde maand op rij daalde. De levertijden waren opnieuw langer en deze verlenging was de grootste in vier maanden.

De inkoopprijzen waren voor de tweede opeenvolgende maand lager, maar deze daling bleef beperkt. De verkoopprijzen daalden in oktober voor de derde maand op rij.

Drie deelindices uitgelicht:

Productie index

De productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in oktober opnieuw. Hiermee komt de huidige periode van groei uit op 18 maanden. Deze toename was aanzienlijk en de grootste sinds juli. De panelleden schreven deze laatste toename over het algemeen toe aan een verdere stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders.

Nieuwe export orders index

Het aantal nieuwe export orders dat door de Nederlandse producenten ontvangen werd, was in oktober voor de achttiende achtereenvolgende maand groter dan de maand ervoor. Deze behoorlijke toename was vergelijkbaar met die van september. Er werd melding gemaakt van nieuwe contracten met klanten uit Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.

Voorraad ingekochte materialen index

De voorraad ingekochte materialen bij de Nederlandse productiebedrijven daalde in oktober voor de zesde maand op rij. Deze daling van de materiaalvoorraad was bovendien groter dan in september. Een verbetering van de voorraadcontrole en grotere productievereisten werden genoemd als redenen voor deze laatste daling.

Bron: Nevi
×

Op deze pagina