Inkoop en de driedubbele dip: zorg dat je gewaarschuwd bent

Inkoop en de driedubbele dip: zorg dat je gewaarschuwd bent

"Natuurlijk kun je niet alles voor zijn, maar hier geldt als nooit tevoren: een gewaarschuwd mens telt voor twee."
Inge NorbruisManaging Consultant

15 februari 2013 | Inge Norbruis | Publicatie: Emeritor.com

Het zal niemand ontgaan zijn dat er door de crisis sprake is van vele faillissementen. Sinds gister is zelfs bekend dat we officieel in de driedubbele dip zijn beland: Nederland verkeert voor de derde keer in vier jaar tijd in recessie. Hoe ga je daar als inkoper nu mee om? Doorgaans checken we bij een Europese aanbesteding in de publieke en een offertetraject in de private sector de financiële gezondheid van een leverancier. We kijken dan bijvoorbeeld naar de cijfers van de afgelopen 3 jaar, naar ratio’s, trends en het totale plaatje. Maar wat gebeurt er na het sluiten van een contract? Veel, maar meestal bar weinig op het gebied van de leveranciersfinanciën.

Recente berichten in o.a. het Financieele Dagblad maken duidelijk dat meer focus hiervoor op zijn plaats is. Het aantal faillissementen in 2012 is vorig jaar gestegen met 18% tot 11.235 stuks. Dat zijn 31 bedrijven per dag. Zaten daar ook leveranciers van u tussen? Of gaat dat in 2013 gebeuren?

Hoe kun je de risico’s die je als afnemer loopt op dit gebied, tot aanvaardbare proporties terugbrengen? Om te beginnen door alert te zijn op risico-branches: dit zijn o.a. logistieke dienstverleners en de bouwsector. Daarnaast is het zinvol om in kaart te brengen welke risico’s je loopt als onder een top 20 leverancier uit je portfolio een faillissement zou plaatsvinden. Als je namelijk met een zak met geld in het vliegtuig moet springen om de laatste voorraad voor jou kritische onderdelen zeker te stellen, ben je meestal te laat… Dus: wat gebeurt er als één van de belangrijkste leveranciers ineens niet meer kan leveren? Kun je snel beschikken over alternatieven? Lijd je direct een groot verlies in verband met recent geïnvesteerde bedragen, vooruitbetalingen of een gezamenlijke ontwikkeling die niet afgemaakt kan worden? Doe vervolgens een financiële check op die leveranciers die voor jou van belang zijn. Doe dit eventueel met behulp van externe financiële expertise, en ga in gesprek met leveranciers bij wie je twijfels hebt. En zorg voor een periodieke update. Natuurlijk kun je niet alles voor zijn, maar hier geldt als nooit tevoren: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lees ook: Inkoop en de driedubbele dip: quickscan leveranciers

×

Op deze pagina