Kopje koffie glazenwasser?

Wat heeft de inkooppraktijk gemeen met deze gevleugelde uitspraak van weleer? Eerder dit voorjaar kwam ik thuis en het viel mij direct op dat de ramen zo mooi schoon waren. Van mijn vriendin hoorde ik dat ze de glazenwassers gevraagd had om ook ons huis mee te nemen in de route. Mijn vriendin had mij al eerder gevraagd om de ramen te wassen maar alleen al bij de gedachte dat ik zelf op een laddertje naar drie hoog moest trok ik wit weg…

Wat heeft de inkooppraktijk gemeen met deze gevleugelde uitspraak van weleer? Eerder dit voorjaar kwam ik thuis en het viel mij direct op dat de ramen zo mooi schoon waren. Van mijn vriendin hoorde ik dat ze de glazenwassers gevraagd had om ook ons huis mee te nemen in de route. Mijn vriendin had mij al eerder gevraagd om de ramen te wassen maar alleen al bij de gedachte dat ik zelf op een laddertje naar drie hoog moest trok ik wit weg. Oftewel mijn vriendin had dit toch maar even mooi geregeld!

Als enthousiast inkoopprofessional wil ik natuurlijk ook af en toe mijn professie ten toon spreiden, dus begon ik voorzichtig wat vragen te stellen. Hoe vaak ze komen, welke ramen ze doen, wat het kost, wanneer je moet betalen enz. Al gauw bleek dat de glazenwasser graag werkt met één pakket. Hij komt 6x per jaar en maakt alle ramen van het hele huis van boven naar beneden schoon. ‘Hmm, de benedenverdieping kan ik eigenlijk prima zelf doen (of als eenvoudig periodiek werk door de hulp in de huishouding laten doen) en zes keer per jaar is misschien toch wat veel voor de bovenramen.’ Enfin, ik had al gauw door dat ik op dit pakket al gauw 30 tot 40% kon besparen.

Maar wanneer bied je de glazenwasser nou dat kopje koffie aan om toch vooral even de voorwaarden aan te passen?

Toen een projectleider mij vorige week maandag een offerte gaf met de mededeling dat hij vóór het weekend per mail alvast opdracht had gegeven, werd ik stiekem blij dat mijn interne klant ook een ‘glazenwasser’ heeft aangesteld. Want dit laat zien, dat er nog volop kansen zijn om inkoopprocessen te verbeteren.