Kraljic (portfolio analyse)

De Portfolio analyse wordt gebruikt als hulpmiddel bij het bepalen van een leveranciersstrategie gedurende de markt evaluatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het model van Kraljic.

Het model van Kraljic bevat 4 verschillende producten, die op een verschillende manier invloed hebben op de financiële situatie van de opdrachtgever en op het toeleveranciersrisico. 

Strategische producten

Strategische producten komen van één leverancier. De levering ervan is daardoor niet gegarandeerd. Deze producten hebben ook veel invloed op de kostprijs van het eindproduct. Strategische producten zijn over het algemeen grondstoffen.

Wanneer een strategisch product niet of laat geleverd wordt, heeft dat grote gevolgen voor inkopers. De leverancier heeft veel macht, omdat de inkoper niet kan uitwijken naar een andere leverancier.  

Voorbeeld:  

Knelpunt producten

Knelpunt producten zijn moeilijk leverbare producten die niet persé duur zijn, maar wel een grote invloed hebben op het productieproces. 

Het kan hierbij voorkomen dat een leverancier door een gebrek aan voorraad het productieproces stillegt. Switchen tussen leveranciers is lastig.  

Voorbeeld: Onderdelen voor specialistische machines

Hefboom producten

Hefboom producten kunnen van verschillende leveranciers gekocht worden. Deze producten hebben een grote invloed op de kostprijs van het eindproduct. Hierdoor hebben prijswijzigingen voor deze producten een grote financiële impact, maar blijft het risico beperkt, omdat er gewisseld kan worden tussen leveranciers.  

Voorbeeld: Aardappelen die verwerkt worden tot friet

Routine producten

Routine producten worden door veel leveranciers aangeboden en hebben weinig invloed op de kostprijs. Deze producten leveren meestal weinig problemen op voor inkopers. 

Voorbeeld: Bouten en moeren voor een bedrijf dat meubels maakt

×

Op deze pagina