Lampion

Afgelopen zomer was ik op vakantie in Vietnam. Specifieker in het stadje Hội An. Dit stadje staat bekend om de sfeervolle uitstraling die verzorgd wordt door de vele met zijde beklede lampionnen. Overal kom je ze tegen: in restaurants, boven de straten, langs het water…

Afgelopen zomer was ik op vakantie in Vietnam. Specifieker in het stadje Hội An. Dit stadje staat bekend om de sfeervolle uitstraling die verzorgd wordt door de vele met zijde beklede lampionnen. Overal kom je ze tegen: in restaurants, boven de straten, langs het water, op het water, etc. En natuurlijk zijn er de vele verkopers die hopen dat iedere toerist er één of meer koopt.

Mijn vrouw en ik bevonden ons gelukkig al een tijdje in Vietnam waardoor we het onderhandelproces goed onder de knie hadden. Van tevoren bepaalden we een maximale prijs die, naar ons idee, het product waard is. Vervolgens zochten we de vriendelijkste verkoper op en informeerden we naar de prijs van een lampion.

Wij dachten aan € 15,- voor een lampion van middelgroot formaat. De verkoper dacht aan 40.000 Vietnamese Dong (VND), omgerekend € 1,60. Hoorden we dit goed? Dit moest een rekenfoutje zijn. Toch nog eens vragen of hij misschien 400.000 VND bedoelde.

Maar nee, de prijs was € 1,60. Overrompeld door deze wending in ons inkoopproces was een onderhandeling totaal niet meer aan de orde. Sterker nog we adviseerden hem een hogere prijs te vragen voor dit unieke, handgemaakte, zijden product. Want inkopers gaan immers niet voor de laagste prijs, maar voor de beste prijs/kwaliteit verhouding, met respect voor de leveranciers.

Of hadden we misschien ons marktonderzoek beter moeten doen…?

×

Op deze pagina