Leren van de curator

Leren van de curator

Maarten Erasmus"Ik hoor vaak het argument dat je met besparen geen geld kunt verdienen ... "

20 januari 2016 | Maarten Erasmus | Publicatie: Facto.nl

De bekende curator Louis Deterink begeleidde honderden faillissementen, waaronder een aantal spraakmakende, zoals die van DAF, Verolme, Fokker en DSB Bank.
Bij zijn afscheid is hij niet mild over de kwaliteit van het management van de bedrijven die hij onder handen kreeg.

A ls een bedrijf failliet gaat, worden wel externe oorzaken genoemd, zoals een tegenvallende economie of een terugval in de vraag, maar als je goed snuffelt, verbaast het je niet dat het is fout gegaan. In driekwart van de gevallen is een faillissement de wijten aan zwak bestuur.

Wereldbeeld

Ik probeer me voor te stellen hoe het is om te leven als curator en 35 jaar lang alleen in bedrijven te komen die het extreem slecht doen en in de schulden zijn geraakt. Wat voor beeld op de wereld krijg je daarvan? Hoe dan ook, je weet dan als geen ander hoe het niet moet.

4 faalfactoren

Deterink ziet een verband tussen alle worstcase-scenario’s die in zijn leven de revue passeerden. Volgens de curator kent het zwakke bestuur vier faalfactoren:

  • een veel te snelle groei via in hoofdzaak extern gefinancierde overnames
  • een riskant financieel beleid
  • een niet-effectieve of een te laat doorgevoerde reorganisatie, en
  • onvoldoende interne controle.

Als voorbeelden noemt hij Econcern, Imtech, Landis en Innoconcepts.

Onnodig

Dit is interessant. Niet dat deze oorzaken zo bijzonder zijn, maar omdat de factoren die hij noemt intern van aard zijn. Hij noemt niet de concurrentie, de arbeidsmarkt, strenge regelgeving of andere externe factoren, maar ‘gewoon’ de interne processen. De dingen waar je invloed op hebt. Hij zegt daarmee eigenlijk dat in driekwart van de gevallen een faillissement te voorkomen is.

Te zacht

Ga maar na: snelle overnames maken een organisatie complex. Synergievoordelen, bijvoorbeeld door bundeling van de inkoop, vergen altijd meer tijd dan je verwacht. Maar je hebt het in de hand: als je de tijd neemt, voorkom je dat problemen zich opstapelen.
Deterink oordeelt ook hard over de kwaliteit van de besparingsprogramma’s. Hij ziet dat veel reorganisaties onderaan de streep nauwelijks iets opleveren. Kennelijk handelen wij in Nederland vaak te zacht. Hetzelfde geldt voor de interne controle. Als iedereen zijn gangetje mag gaan, doe je je bedrijf te kort. Maar je kunt als manager die controle inrichten. Je hebt die macht in handen.

Belangrijk

Ikzelf kijk natuurlijk vooral naar het inkoopproces, dat ook een intern proces is dat je goed wilt beheersen. Ik hoor vaak het argument dat je met besparen geen geld kunt verdienen, maar zo’n tegengeluid van Deterink onderstreept hoe belangrijk het is dat je grip hebt op de kosten van je proces. Zeker als je hoge inkoopuitgaven hebt.
Toch weer fijn om te horen dat je met de goede dingen bezig bent.

×

Op deze pagina