Meer voor minder

Eén van de strategische inkoopprocessen, volgens Monzcka, betreft het vraagstuk “zelf doen of uitbesteden”. Mijn ervaring uit de praktijk is dat capaciteit (beschikbaarheid van capabele mensen) binnen een hoop organisaties zwaar weegt in de keuze om werkzaamheden uit te besteden.

Eén van de strategische inkoopprocessen, volgens Monzcka, betreft het vraagstuk “zelf doen of uitbesteden”. Mijn ervaring uit de praktijk is dat capaciteit (beschikbaarheid van capabele mensen) binnen een hoop organisaties zwaar weegt in de keuze om werkzaamheden uit te besteden. Tijdens een training grijp ik graag terug naar privé situaties, omdat eenvoudig gezien, iedereen elke dag zijn of haar inkopen doet. Gisteravond, toen ik de trap aan het verven was (voor de derde keer), bekroop mij de gedachte “Waar ben ik mee bezig? Vind ik dit nog wel leuk? Waarom doe ik dit zelf en heb ik geen schilder in de arm genomen?”. Had hij gelijk ook wat ander achterstallig schilderwerk kunnen doen.

Toen ik klaar was en met een glaasje wijn op de bank kroop, kwam het moment van bezinning. Het afgelopen jaar ben ik, als voorzitter van de vereniging van eigenaren, erg druk geweest met het doorspitten van de akte van splitsing, het technisch onderhoud (waaronder het aanvragen van offertes voor allerlei onderhoudsklussen) en het optreden als contactpersoon richting de instanties. De onderhoudsklussen besteden wij dus uit, simpelweg omdat wij hiervoor geen tijd hebben en het merendeel van de eigenaren geen lekkend dak kan repareren. Maar bij de uitbesteding blijft het niet… De uitvoering van de werkzaamheden moet gecontroleerd worden en tja, daar hebben wij geen kaas van gegeten. Na een nacht te hebben doorgebracht in het ketelhuis, omdat de regen langs de elektriciteitsdraden naar binnen stroomde, realiseerde ik mij dat er teveel tijd en energie in ging zitten. Onder het motto “meer voor minder” heeft de VVE uiteindelijk besloten om het technische beheer uit te besteden. CapaciTIJD voor andere dingen.

En wat mijn trap betreft: van het een komt het ander. Je begint met het afbranden van de trap en voor je het weet is alles gewit, ligt er een nieuwe vloer en passen de deuren niet meer in het plaatje. Of ik capabel ben voor deze klussen laat ik graag aan de mening van anderen over, maar ik heb mijn capaciteiten benut en een hoop geld in de knip gehouden. Ik kan dit mooi weer ergens anders aan (uit)besteden.

×

Op deze pagina