Nieuwe WKR: voorkom belasting via inkoopadministratie

Vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers mogen volgens de werkkostenregeling (WKR) maximaal 1,2% van het totale fiscale loon zijn. Een werkgever moet 80% belasting betalen over extra bedragen boven de 1,2% (de vrije ruimte). Wanneer de inkoop van extra vergoedingen voor werknemers niet goed geadministreerd wordt, loopt een werkgever risico dat hij (veel) extra belasting moet betalen. Tijd om de registratie van zakelijke cadeaus en vergoedingen goed te regelen.

Nieuwe WKR, extra aandacht voor inkoopadministratie

De nieuwe WKR-regelgeving vervangt de 29 voormalige regels. Per 1 januari 2015 moeten werkgevers de nieuwe werkkostenregeling (WKR) aanhouden. Dat betekent dat ze ook rekening moeten houden met de nieuwe belastingregels voor vergoedingen.

Een goed ingericht inkoop- en boekhoudsysteem kan de administratie voor de WKR eenvoudiger maken. Dit voorkomt handwerk en een onnodige heffing van 80% over een beloning aan je medewerker. In sommige gevallen is de administratie eenvoudig, omdat een hele categorie producten niet onder de vrije ruimte valt. Soms is complexer en heb je aanvullende informatie nodig om kosten correct weg te boeken en uit de vrije ruimte te houden.

Vraag leveranciers om te helpen bij de administratie

De leverancier (en informatie die deze levert) is bepalend voor het automatiseringsproces. De manier waarop de leverancier (factuur)informatie aanlevert kan veel tijd besparen. Gebruik de leverancier hier dan ook voor. Iets eenvoudigs als het opnemen van specifieke WKR-informatie kan de administratie veel eenvoudiger maken.

Meer lezen over de WKR en inkoopadministratie?

Dit artikel is een samenvatting van een blog van Rick van Nispen. Rick is Operationeel Directeur bij Pimm Solutions. Lees het volledige artikel op LinkedIn, via deze link: WKR en vrije ruimte in inkoopadministratie.

×

Op deze pagina