Noordeinde

Parkeergarage Noordeinde in Den Haag is een kleine garage, waarbij de ingang tegelijkertijd de uitgang is. Boven en beneden is een slagboom met stoplicht. Laatst kwam een collega bijna tegelijkertijd aan bij het stoplicht beneden (binnen) als een mevrouw bij het stoplicht boven (buiten).

Parkeergarage Noordeinde in Den Haag is een kleine garage, waarbij de ingang tegelijkertijd de uitgang is. Boven en beneden is een slagboom met stoplicht. Laatst kwam een collega bijna tegelijkertijd aan bij het stoplicht beneden (binnen) als een mevrouw bij het stoplicht boven (buiten). De mevrouw zag haar stoplicht – dat heel even groen was – rood worden. Ze weigerde echter om achteruit te rijden en plaats te maken voor de vertrekkende auto van mijn collega – ze bleef staan. Heel lang.

Beneden was inmiddels een geanimeerde sfeer ontstaan bij de wachtende file van parkeerders die de garage uit wilden – gezamenlijk lijden verbroedert. (‘Jammer dat we geen flesje wijn bij ons hebben, dan konden we een feestje bouwen’). Mijn collega is uiteindelijk na 20 minuten naar boven gelopen (buiten stond inmiddels ook een file omdat niemand in het nauwe straatje langs de mevrouw kon). Mijn collega is een zeer ervaren inkoper, en gewend om bij verhitte gemoederen een gezonde dosis ratio aan besluitvormingsprocessen toe te voegen. Toch bleek dit in dit geval niet eenvoudig. Mevrouw vond namelijk dat zij onheus bejegend was door het stoplicht… Hier kan geen ratio (het stoplicht van mevrouw zou pas op groen gaan nadat er een auto uit de parkeergarage was gereden) tegenop.

Hiermee is maar weer eens het bewijs geleverd, dat gedrag en besluitvormingsprocessen grotendeels gebaseerd zijn op gevoel. En daarom geeft het ons inkopers dagelijks grote voldoening om aan dit gedrag en deze processen een gezonde zakelijke en commerciële dimensie toe te voegen.