Edwin Bijlsma, Directeur Publiek Emeritor

“Het inkoopvak is ongelooflijk veelzijdig en raakt alle onderdelen van een organisatie.”

Edwin Bijlsma

Directeur Publiek Emeritor

Edwin BIjlsma

Ongelooflijk veelzijdig

Edwin is Directeur Publiek bij Emeritor en leidt inkoopverbeterprogramma’s, overwegend in de publieke sector. Vakinhoudelijk is hij onder meer gespecialiseerd in verandermanagement, financiële en kwalitatieve inkoopanalyse en complexe (Europese) aanbestedingen. Bij opdrachtgevers is hij vaak de linking pin tussen bestuur en organisatie. Verder besteedt hij veel aandacht aan het coachen en enthousiasmeren van (junior)collega’s binnen Emeritor.

Spiegelbeeld van de verkoper

“Dit is een ongelooflijk veelzijdig vak”, vertelt Edwin. “Je verdiept je in alle facetten van een organisatie, zowel op operationeel als strategisch niveau. Bovendien werk je vrijwel altijd in teamverband, wat voor mij sterk bijdraagt aan de dynamiek.” Hij onderstreept het commerciële karakter van zijn werk. “Het verbeteren van de inkoopprestaties van een organisatie heeft enorme impact op het succes daarvan. Het maakt echt het verschil tussen winnen en verliezen. In dat opzicht is de inkoper dan ook het spiegelbeeld van de verkoper. Ook waar het gaat om prestatiegericht werken doet een goede inkoper daar zeker niet voor onder.” Edwin vindt het iedere keer weer een kick om het resultaat van zijn inspanningen terug te zien. “Ons werk draagt zichtbaar bij aan het succes van een organisatie en - zeker bij publieke opdrachtgevers - ook aan de samenleving. Het heeft dan een directe impact op mensen. Ik vind het prettig om te zien dat je het verschil kunt maken.”.

Bevlogen team

Edwin werkt sinds 2005 bij Emeritor. Hij voelt zich vanaf de eerste dag thuis bij de organisatie. “We bedienen een breed scala aan opdrachtgevers, zowel in de private als de publieke sector. Je krijgt hier veel mogelijkheden om je voortdurend verder te ontwikkelen en te ontplooien. Emeritor heeft een enorme hoeveelheid kennis en ervaring in huis. Daar kun je je voordeel mee doen, op welk niveau je hier ook binnenkomt.” Hij is onderdeel van een bevlogen team, stelt hij. “Bij Emeritor werken mensen die het altijd beter willen doen en echt willen winnen. Maar, dit is ook een sociale organisatie met veel aandacht voor het individu. We zijn prestatiegericht, maar Emeritor is er ook voor je als het een keer wat minder gaat. Er is een grote mate van wederzijdse loyaliteit.”

Aanbesteden en Contractmanagement zijn hot

Edwin heeft veel ervaring op het gebied van (Europese) aanbestedingen. “Het is een wereld waar bijzonder veel gebeurt en die voortdurend in beweging is. Als inkoopadviseur is het een thema dat vraagt om de vaardigheid snel te kunnen schakelen en een complex geheel van omstandigheden en ontwikkelingen te kunnen overzien. Aanbesteden is hot. Zo is aanbesteden voortdurend in ontwikkeling en zijn er steeds meer organisaties die met dit thema worden geconfronteerd. Voor inkoopspecialisten - ongeacht mate van kennis en werkervaring - is het alle hens aan dek.”

Behalve zijn ervaring in (Europees) Aanbesteden kent Edwin ook het klappen van de zweep als het gaat om het inrichten en onderhouden van de inkoopfunctie en inkooporganisatie. Deze ervaring zet hij in om beschikbare publieke gelden zo optimaal mogelijk in te zetten binnen de wettelijke kaders. Aanbesteden is hot, maar wellicht nóg hotter is het managen van afgesloten contracten. Het opzetten en implementeren van contractmanagement binnen organisaties is een logisch gevolg van jarenlange professionalisatie van de inkoop binnen de publieke sector.

Een van de zaken waar Edwin nog altijd werkplezier uit haalt is het realiseren van een structureel, blijvend resultaat bij en samen met de opdrachtgever.