PHK

20 Jaar geleden trad ik – heftig verliefd – in het huwelijk (zo heftig zelfs, dat ik te vroeg “ja” riep bij het altaar, want ik wilde deze man niet door mijn handen laten glippen). Inmiddels hebben we een dochter van 16 en zijn we heel wat gebeurtenissen verder. En… we zijn nog steeds getrouwd.

20 Jaar geleden trad ik – heftig verliefd – in het huwelijk (zo heftig zelfs, dat ik te vroeg “ja” riep bij het altaar, want ik wilde deze man niet door mijn handen laten glippen). Inmiddels hebben we een dochter van 16 en zijn we heel wat gebeurtenissen verder. En… we zijn nog steeds getrouwd. Dat kan natuurlijk zijn, omdat ik een makkelijke man heb, maar volgens mij komt het omdat we nog steeds onze best doen voor elkaar. Het was niet zo, dat we na het ja-woord onderuit gezakt met een bak chips op de bank zijn gaan zitten en ons huwelijk op zijn beloop hebben laten gaan. Nee, het was (en is) af en toe hard werken om te zorgen, dat we op één lijn zitten. Het moeilijkste is daarbij om de communicatie op gang te houden.

Ik vergelijk de jarenlange samenwerking tussen een leverancier en klant vaak met het huwelijk. Al jaren werken ze samen. Ze denken van elkaar te weten wat ze willen, maken ze elkaars ‘zinnen af, maar vergeten stil te staan bij de relatie op zich. Wil de klant nog steeds hetzelfde als toen? Zijn de behoeften in de loop der tijd veranderd? Goed daarom om als inkoper bij een langdurige samenwerking minimaal één keer per jaar even diep in de ogen te kijken van de leverancier en elkaar te vragen of alles nog goed gaat of dat er bijsturing in de relatie nodig is. En ook of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn. Een soort PHK (Periodieke Huwelijks Keuring) voor inkopers en leveranciers.

In mijn huwelijk zijn er ook regelmatig PHK’s en af en toe is een groot onderhoud nodig. Dat (en af en toe een leuke verrassing…) maakt wel dat ik zelfs na 20 jaar nog met dezelfde gretigheid ‘ja’ zou zeggen bij het altaar.