Pindakaas

Tijdens een concert van één van Nederlands’ beste artiesten is er kauwgom op mijn mooie, zwarte jurk gekomen. Thuisgekomen ontdekte ik dit en vroeg ik mij af hoe ik deze minder leuke herinnering aan het concert weg kon krijgen. Ik had gehoord dat kauwgom door vrieskou breekt en daarna makkelijk te verwijderen is, maar zag het niet zitten om mijn dure jurkje tussen de kroketten en kalkoenpoten te leggen.

Tijdens een concert van één van Nederlands’ beste artiesten is er kauwgom op mijn mooie, zwarte jurk gekomen. Thuisgekomen ontdekte ik dit en vroeg ik mij af hoe ik deze minder leuke herinnering aan het concert weg kon krijgen. Ik had gehoord dat kauwgom door vrieskou breekt en daarna makkelijk te verwijderen is, maar zag het niet zitten om mijn dure jurkje tussen de kroketten en kalkoenpoten te leggen. Ik ging dus te rade op internet. En daar kwam ik meerdere keren het advies tegen om pindakaas op de vlek te smeren. Ik vroeg me af hoe iemand op dat idee komt… zo van: “de stof is nu toch al lelijk, dus ik smeer er maar pindakaas op en gooi het in de wasmachine?” Of zou er een chemische onderbouwing achter zitten? In elk geval is het een onconventionele oplossing en daar zag ik gelijk de link met het inkoopvak. Van inkopers wordt vaak gedacht dat we alleen maar vanuit de prijs redeneren, en dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als het uitgangspunt een win-win situatie is, zijn er creatieve, minder voor de hand liggende oplossingen te bedenken om tot een deal te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruik van de bedrijfsnaam of aanbevelingen in ruil voor een korting of een langere contracttermijn.

En nu is de vraag natuurlijk: hoe is het verlopen met het zwarte jurkje? Ik heb besloten de gok te wagen en heb daarbij wel gekozen voor het beste A-merk pindakaas (ik smeer uiteindelijk niet zo maar iets op mijn mooie jurk). En het resultaat was boven verwachting: de vlek is eruit! Dat weten we dus ook weer: vliegen vang je met stroop en kauwgom… met pindakaas!

24-08-2011, Inge Norbruis