Proberen

Toch weer een voetbalverhaal – je zou er bijna wat van gaan denken. Blijkbaar krijg je toch een tik mee, met een zoon in de D-selectie. Of zou het komen omdat inkopen óók een teamsport is? Uit mijn herinnering, voor de verandering eens niet terug te vinden op Google.

Toch weer een voetbalverhaal – je zou er bijna wat van gaan denken. Blijkbaar krijg je toch een tik mee, met een zoon in de D-selectie. Of zou het komen omdat inkopen óók een teamsport is? Uit mijn herinnering, voor de verandering eens niet terug te vinden op Google. Een reservespeler loopt zich warm om het veld in te gaan. Hij krijgt de laatste aanwijzingen van de coach, waarop hij zegt: ‘Ik ga het proberen, coach!’ Zegt de coach: ‘Ga dan maar weer zitten, dat doet de rest ook al de hele tijd.’

Ergo: het gaat om het doen in het leven. Dit geldt zeker voor het inkoopleven. Het is niet zo moeilijk om te bedenken hoe het zou moeten. Lees een aantal goede boeken over inkoop, combineer dit met een dosis gezond verstand, en je draait zo een plan in elkaar. Maar dan komt de praktijk. En dan blijkt dat je zonder ervaring niets klaarspeelt. Omdat inkopen een vak is met enorm veel facetten, die allemaal in de juiste samenhang moeten worden aangepakt. Omdat inkopen bijna altijd het managen van veranderingen betreft – ook zoiets dat je niet alleen uit de boeken kunt leren, hoewel het enorme aanbod aan literatuur op dit gebied anders zou doen vermoeden. Dus: als je iets wilt bereiken op inkoopgebied, zorg dan dat je beschikt over een grote dosis praktijkervaring. Bouw die zelf op, en/of laat je informeren, praat met ervaren praktijkmensen. En dan: handen uit de mouwen, en doen!

×

Op deze pagina