Rijksoverheid vernieuwt raamovereenkomsten aanbesteding

De NBBU, ABU en de Rijksoverheid hebben de gewijzigde raamovereenkomsten voor aanbesteden goedgekeurd. Deze documenten zijn bedoeld voor aanbestedingen door de Rijksoverheid. De nieuwe raamovereenkomsten richten zich op een evenwichtigere aansprakelijkheid en zijn geschikter voor de uitzendbranche.

Wat is een raamovereenkomst?

In een raamovereenkomst worden toekomstige opdrachten vastgelegd. Een raamovereenkomst kan gesloten worden met één of meerdere ondernemers. Het verschil tussen een normale opdracht en een raamovereenkomst is de afwezigheid van de lever-of afnameplicht. Opdrachtgevers verplichten zichzelf meestal wel om een bepaald product of dienst bij een specifieke leverancier af te nemen.

Een raamovereenkomst wordt aanbesteed, wanneer de grote van de vastgelegde opdrachten boven de aanbestedingsgrens uitkomt. De vernieuwde raamovereenkomsten zijn een aanvulling op de ARVODI-2014 (Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten 2014).

Eerdere raamovereenkomst onvoldoende toegespitst op de uitzendbranche

NBBU geeft aan dat eerdere raamovereenkomsten uit balans waren op het gebied van aansprakelijkheid. Dit was voor kleine en middelgrote uitzendondernemingen een drempel om in te schrijven op een aanbesteding.

“De ‘oude’ raamovereenkomsten waren onvoldoende toegespitst op de uitzendbranche. Zo waren uitzendondernemingen bijna volledig aansprakelijk en was de aansprakelijkheidslimiet torenhoog en onverzekerbaar. Hierdoor was het vooral voor MKB-uitzendondernemingen lastig om in te schrijven op een aanbesteding. Om meer evenwicht in de aansprakelijkheid te creëren is dit in de huidige raamovereenkomst aangepast.”

Raamovereenkomst downloaden?

De raamovereenkomsten zijn beschikbaar gemaakt door het NBBU. Download de vernieuwde raamovereenkomst.

Bron: NBBU

×

Op deze pagina