Industrie

Industrie

In de industrie is de inkoop en logistiek beter ontwikkeld dan in andere sectoren. Emeritor ziet toch ontwikkelingen die productie-/maakbedrijven voor nieuwe uitdagingen stellen. Inkoop wordt abstracter en vraagt om meer management. Emeritor besteedt daarom aandacht aan multidisciplinaire samenwerking met leveranciers en inkoop van kennisintensieve producten.

Inkoop wordt minder tastbaar

De inkoop in de industriesector wordt abstracter. Dit heeft twee redenen:

  1. Meer modulair inkopen

    Er worden minder componenten en meer modules ingekocht, of zelfs complete (OEM) producten. Het aantal geleverde goederen neemt af en de communicatie rond geleverde producten neemt toe. Dit effect wordt versterkt door het grote aantal bedrijven dat zich als projectorganisatie ontwikkelt.

  2. Door toenemende outsourcing worden meer diensten ingekocht.

    Niet alleen facilitaire diensten, maar ook tijdelijk personeel, uitbesteed werk en engineering. Deze diensten bevinden zich buiten het bedrijf en worden hierdoor minder tastbaar en behoeven goede afspraken.

Gevolg: meer behoefte aan management

De ‘abstracte’ inkoop in de industriesector vraagt om meer management. Er zijn meer leveranciers, die meewerken aan het eindproduct. Prijs en beschikbaarheid worden ondergeschikt en er komt aandacht voor multidisciplinaire samenwerking.

Dit stelt andere eisen aan de inkoopfunctie c.q. -afdeling. Als een bedrijf zich niet meer richt op productie van grote aantallen, maar op kennisintensieve producten, zal de inkoopafdeling moeten meebewegen. Inkoop in de industrie gaat meer lijken op die in de dienstensector. Deze kenmerkt zich door een decentraal karakter en de aandacht voor de juiste uitvoering van werkzaamheden.


 

Karin-Brommer

Uw contactpersoon

Karin Brommer


 


 

Quotes van klanten...

Rutger Burger, BAM

"‘Emeritor is onderscheidend in het concretiseren en implementeren van een multidisciplinaire aanpak waaronder het werken in geïntegreerde inkoopteams."

Ted Appelman, NIBC

“Emeritor analyseert en adviseert niet alleen, maar werkt ook schouder aan schouder met de interne organisatie om de adviezen te implementeren. Met de besparingen die ze realiseren, verdienen ze zichzelf terug, terwijl ze tegelijkertijd ook structurele verbeteringen doorvoeren.”

Laatste berichten...