Succes verzilveren, gaan voor goud!

Begin vorig jaar ontstond het plan om mijn conditie te verbeteren. De sport die ik daarvoor beoefen is hardlopen. In een periode van 20 weken wilde ik mijn potentieel ontdekken met als doel het lopen van een tien kilometer wedstrijd. Hardlopen lijkt op het ontdekken van het inkooppotentieel binnen organisaties. Je analyseert, gaat aan de slag, behaalt doelen en verzilvert het inkooppotentieel.

Begin vorig jaar ontstond het plan om mijn conditie te verbeteren. De sport die ik daarvoor beoefen is hardlopen. In een periode van 20 weken wilde ik mijn potentieel ontdekken met als doel het lopen van een tien kilometer wedstrijd. Hardlopen lijkt op het ontdekken van het inkooppotentieel binnen organisaties. Je analyseert, gaat aan de slag, behaalt doelen en verzilvert het inkooppotentieel.

Vooropgesteld: ik ben geen inkoper, ik heb geen financiële achtergrond… ik ben marketeer. Maar dan wel bij een inkoopdienstverlener. Het verbeterpotentieel van een organisatie is een belangrijk onderwerp binnen Inkoop. Sterker nog, het uitnutten van dat potentieel is ons bestaansrecht.

Analyse

Voordat ik startte met hardlopen bereidde ik mij voor door een hardloopschema uit te zoeken, de juiste schoenen te kopen en een app (ter motivatie) te installeren. Ik liep diverse rondjes om een idee van mijn conditie te krijgen. En ik benaderde diverse mensen in mijn netwerk hoe zij het e.e.a. aanpakken en een sportpodoloog (de expert) i.v.m. met mijn schoenen. Het is een soort analysefase waarin ik bekijk waar mijn kansen liggen en wat ik nodig heb.

Kort door de bocht genomen is dit te vergelijken met de inkoopanalyse. Gegevens en informatie worden geanalyseerd om vervolgens het verbeterpotentieel te bepalen.

Quick wins

De uitrusting is compleet, de app is geïnstalleerd en de route is bepaald. Van start! In 20 weken werk ik van een conditie van nul naar een uur hardlopen toe. De eerste weken verlopen vlot. De gestelde tijd van het schema gaat snel voorbij en het tempo is goed. Conclusie de basisconditie is in orde en ik maak snel stappen.

In korte tijd een positief inkoopresultaat realiseren is belangrijk voor een inkoopverbeterprogramma om deze cashpositief te starten.

Structuur

Negen weken verder, de intensiteit neemt toe. Het tempo schroef ik iets omhoog en de hardloopsessies duren langer. De frisse blik maakt plaats voor een norse uitdrukking en het ideaalbeeld verandert in een uitzichtloze horizon.

Als ‘externe’ kun je op, soms onverwachte, weerstand stuiten. Maar het gaat juist om de samenwerking (in multidisciplinaire teams), structuren op te zetten en de route naar succes te bepalen.

Deadlines

Week 20 nadert. De uitzichtloze horizon verandert in een horizon met een gouden randje. Het tempo schroef ik nog wat op en keer op keer leg ik grotere afstanden af. Ik verbaas mezelf wat ik in me heb en geniet van iedere meter die ik loop. Toch tolt de gedachte in mijn hoofd ‘haal ik die 10 kilometer binnen het uur?’. De druk neemt toe. Verzilver ik dat potentieel?

In inkoopverbeterprogramma’s zijn de inkoopadviseurs gebonden aan deadlines. Deadlines om te presteren en te leveren waarvan de klant niet wist dat het mogelijk was.

Moment suprême

Het moment suprême is aangebroken… de wedstrijd. De voorbereiding is succesvol. En nu laten zien in die wedstrijd dat ik het in me heb. Zelfverzekerd sta ik bij de start. Het startschot luidt. Go!
De hardlopers gaan voor me uit, ik doe mijn eigen ding. Ik weet waarvoor ik heb getraind en loop mijn pad. 9,5 kilometer verder, nog een versnelling… FINISH!
En dan is het wachten, wat is mijn tijd… wachten. Het duurt lang… YES! Prestatie boven verwachting, 10 kilometer in 55.15m

Het programma is afgerond. Het beoogde inkooppotentieel is behaald. De presentatie aan de management of the board nadert… het moment suprême.
De tevredenheid is te zien in de ogen.

Het inkooppotentieel is verzilverd. Mijn prestatie voelt als goud.

Ontdek uw potentieel »

×

Op deze pagina