The Matchmaker

De inkoopadviseur als matchmakerEr is op tv een realityserie: “Millionaire Matchmaker” waar een datingbureau o.l.v. Patti, een strenge dame met zwart haar, op zoek gaat naar de ‘ware’ voor rijke Amerikanen. Patti heeft gesprekken met deze rijken en stelt samen met hen een wensenlijstje op. Daarnaast schat zij in wie het beste bij hem of haar past.

Er is op tv een realityserie: “Millionaire Matchmaker” waar een datingbureau o.l.v. Patti, een strenge dame met zwart haar, op zoek gaat naar de ‘ware’ voor rijke Amerikanen. Patti heeft gesprekken met deze rijken en stelt samen met hen een wensenlijstje op. Daarnaast schat zij in wie het beste bij hem of haar past. Vervolgens gaat ze op zoek naar geschikte kandidaten en probeert deze te matchen. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, soms zijn de miljonairs het niet eens met de keuze van Patti of moeten er nog aanpassingen gedaan worden aan de wensenlijst of de klanten. En dan nog kan het op papier goed lijken te matchen, maar gaat het ook om de uiteindelijke klik!

Als inkoopadviseur voel ik me soms ook een soort matchmaker (maar dan niet voor rijke Amerikanen). Bij het inventariseren van een behoefte worden eerst de juiste specificaties c.q. het wensenlijstje opgesteld en worden mogelijke leveranciers benaderd. Op basis van de beoordeling van de offerte, alsmede diverse gesprekken wordt gekeken in hoeverre dit matcht met de klant met als doel om te komen tot een langdurige samenwerking. Echter ook hier is het belangrijk dat de afnemer eerst goed weet wat hijof zij wil en is de klik, naast alle andere aspecten belangrijk. De afnemer hoeft het niet altijd eens te zijn met mijn advies. Samen kijken we dan hoe we tot de meest optimale keuze kunnen komen. Gelukkig hebben we hiervoor als inkoper een aantal beproefde methodes tot onze beschikking en hoef ik me niet te beroepen op een strenge uitstraling!