‘Troonswisseling’ bijzonder voor inkopers

Deze maand, april 2013, staat volledig in het teken van de troonswisseling. Morgen, 30 april 2013, draagt koningin Beatrix na vele jaren haar ambt over aan kroonprins Willem-Alexander. Een bijzondere gebeurtenis die niet zo heel vaak voorkomt. De laatste keer was 33 jaar geleden. In het kort bestaat de ceremonie uit een aantal stappen…

Deze maand, april 2013, staat volledig in het teken van de troonswisseling. Morgen, 30 april 2013, draagt koningin Beatrix na vele jaren haar ambt over aan kroonprins Willem-Alexander. Een bijzondere gebeurtenis die niet zo heel vaak voorkomt. De laatste keer was 33 jaar geleden. In het kort bestaat de ceremonie uit een aantal stappen, te weten:

  • De koningin doet afstand van de troon door de Akte van Abdicatie te ondertekenen;
  • De akte wordt door prins Willem-Alexander ondertekend. Meteen na de ondertekening is hij koning der Nederlanden.
  • De nieuwe koning wordt ingehuldigd, onder aanwezigheid van een exemplaar van de Nederlandse Grondwet en een aantal symbolen: de kroon (soevereiniteit en waardigheid), de scepter (gezag), de rijksappel (grondgebied), het rijkszwaard (macht) en de rijksstandaard met het Nederlandse wapen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft de koningin besloten om af te treden. De voorbereidingen op de troonswisseling zijn in alle stilte gelijk van start gegaan. Ongeveer vier maanden geleden is dit nieuws pas wereldkundig gemaakt. De impact van de troonswisseling is denk ik niet zo groot, de Koninklijke taken blijven tenslotte hetzelfde. Toch zullen we het gaan merken dat ons land voortaan vertegenwoordigd word door een koning. Zo zal Koninginnedag op 30 april gaan veranderen in Koningsdag op 27 april.

Voor alle inkopers die werkzaam zijn in de publieke sector, waaronder ikzelf, is deze maand helemaal bijzonder. Wij hebben deze maand namelijk twee troonswisselingen.

Net als alle Nederlanders vieren wij op 30 april de kroningsdag van de nieuwe koning. Echter op 1 april jongstleden hebben wij ook al een troonswisseling gehad. Het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten, beter bekent onder Bao, heeft toen plaats gemaakt voor de Aanbestedingswet 2012. Een langdurig en boeiend voorbereidingstraject is daarmee ten einde gekomen. Net als bij de wisseling van koningin naar koning is de impact van de wisseling van Bao naar Aanbestedingswet 2012 niet heel groot. Tenslotte is de basis, de Europese regelgeving, gelijk gebleven. Ook hier zullen we veranderingen gaan merken van onze nieuwe koningin ‘de Aanbestedingwet 2012’. De meest bekende veranderingen zijn;

  • Model ‘Eigen verklaring’
  • Standstil-periode naar 20 kalenderdagen;
  • Clusterverbod;
  • Transparantie en proportionaliteit onder de aanbestedingsrempel;
  • Geen omzeteisen;
  • Referentie worden competenties.

Onder het genot van een oranjebitter roepen we dus morgen ‘’Leven de Koning, leve de Aanbestedingswet 2012’’.