Wat een inkoper moet weten van bitcoin

Wat een inkoper moet weten van bitcoin

"In Arnhem (‘bitcoin city’) kun je al een week overleven met alleen maar bitcoins."

15 februari 2016 | Inge Norbruis | Publicatie: InkopersCafe

Inkopers zijn dagelijks bezig met geld. We drukken de waarde van alle producten en diensten die we inkopen, uit in geld, of het nu gaat om de kale aanschafprijs of de total cost of ownership. Internationale inkopers weten alles van valutarisico’s en het afdekken daarvan. Onze functie wordt sterk beïnvloed door de economie. In goede tijden wordt onze samenwerking met leveranciers gekenmerkt door het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten, en investeringen in productiemiddelen. In economisch zware tijden moeten we de druk die we in onze eigen afzetmarkt ervaren, terugleggen in de keten. Zeker als deze tijden langer duren zoals nu , vraagt dit om focus en creativiteit. De kaasschaafmethode werkt al lang niet meer, omdat deze tot te weinig resultaat leidt, en bovendien het voortbestaan van goede leveranciers bedreigt . We zijn bedreven in het lezen van jaarverslagen, om eventuele continuïteitsrisico’s goed in te schatten. Als het dan toch fout gaat, hoeven we niet meer zoals vroeger met een zak met geld het vliegtuig in te springen om de laatste voorraden zeker te stellen bij de curator. In de online wereld is het internationale betalingsverkeer een stuk sneller en eenvoudiger geworden.

In het huidige online tijdperk zijn zelfs virtuele valuta ontstaan. Bitcoin is hiervan de bekendste. In de pers wordt bitcoin vaak geassocieerd met criminaliteit. Omdat het bij bitcoin gaat om anonieme peer-to-peer betalingen zonder dat daar een bank bij betrokken is, is bitcoin aantrekkelijk voor criminelen. Maar dat geldt niet alleen voor bitcoin. Net als inkopers zijn criminelen immers dagelijks bezig met geld. Van alle Euro’s die in omloop zijn (850 miljard stuks) bestaat 1/3 uit biljetten van €500, maar die krijgt een normaal mens nooit in handen. Het is dus te eenvoudig om bitcoin af te doen als een speeltje voor criminelen. Wat moet een inkoper weten van bitcoin?

Bicoin is in 2008 bedacht door Satoshi Yakamoto. Wie Satoshi is/zijn is tot op de dag van vandaag geheim gebleven. Satoshi had een perfecte timing: een maand na de val van Lehman Brothers, waardoor de hele financiële wereld in rep en roer was, publiceerde hij op een site voor cryptologen een white paper over bitcoin: een virtuele valuta met peer-to-peer betalingen zonder tussenkomst van een bank. Dit alles was mogelijk door de achterliggende ingenieuze blockchain technologie: een algoritme waardoor het zgn. ‘double spending’ onmogelijk is. Als double spending (meer dan 1 keer hetzelfde geld uitgeven) onmogelijk is, hoeven geldtransacties niet meer gebaseerd te zijn op vertrouwen. Directe transacties via internet tussen betaler en ontvanger zijn kosteloos en supersnel. Kortom: een bank is overbodig.

Geldcreatie bij bitcoin gebeurt door ‘mining’. Iedereen kan bitcoins minen door het oplossen van wiskundige puzzels. De moeilijkheidsgraad van deze puzzels wordt afgestemd op de totale mining capaciteit in de wereld, zodat er elke 10 minuten 25 nieuwe bitcoins in omloop komen. Dit aantal wordt elke 4 jaar gehalveerd, net zolang tot het maximum aantal van 21 miljoen bitcoins in omloop is bereikt. Op dit moment zijn er ongeveer 15 miljoen bitcoins in omloop. De drempel om toe te treden tot mining is inmiddels helaas erg hoog: een bitcoin-mijn in Changcheng in China ‘maakt’ bijvoorbeeld 20 tot 25 bitcoins per dag met behulp van 3.000 computers.

De gevestigde orde (overheden, centrale banken, gewone banken en wetenschappers) reageerde vanzelfsprekend zeer afhoudend op bitcoin, en wees vooral op de risico’s. De voorvechters van bitcoin (‘bitcoin jesus’ of bitcoin messiah’ genoemd) prediken dat zij tegen de macht van de banken zijn, maar het zijn vooral slimme jongens: van de 15 miljoen bitcoins in omloop (huidige waarde: meer dan € 4 miljard) is 30% in handen van 50 mensen. Een dergelijke elite doet toch wel erg denken aan de elite van het reële geld.

In Arnhem (‘bitcoin city’) kun je al een week overleven met alleen maar bitcoins. Maar met het maximum van 21 miljoen stuks zal bitcoin nooit een rol van betekenis kunnen spelen in de wereldeconomie. Toch heeft Satoshi Nakamoto de wereld in beweging gekregen: de gevestigde orde (banken én wetenschap) heeft inmiddels de blockchain technologie omarmd. Een 30-tal grote banken heeft zich verenigd in het blockchain consortium, en DNB is erg geïnteresseerd in Ripple, een startup als spin-off van de blockchain technologie. De blockchain technologie zal op deze manier het internationale betalingsverkeer revolutionair veranderen. Maar een ‘bankloze’ wereld zit er voorlopig nog niet in.

×

Op deze pagina